Július 11-e és Július 28-a között akkumulátoros buszt teszteltek több budai vonalon. A BYD K9 névre hallgató jármű a Törökbálinti Önkormányzat anyagi támogatásával érkezett hazánkba, nem véletlenül. EU-s pályázat keretében 85%-os támogatást szerezhetnének kizárólag zéró emissziós buszokra. Az alacsonypadlós, klimatizált és csendes buszok óriási előrelépést jelentenének a térségben élők számára, és úttörő lehet az agglomeráció levegőjének megtisztításában. De milyen érvek szólnak mellette a pályázaton kívül?

A tévhitekkel és általános előítéletekkel szemben nem 100%-ig "Made in China". A váz például amerikai, mely könnyű alumíniumból készült, és több neves alkatrészgyártó adtba bele termékei legjavát. De tervezést és az  összeszerelést Kínában végezték. Ez helyenként látszik is a hanyag illesztéseknél és a kapaszkodók igénytelen csavarozásánál, de valljuk be őszintén: nem kell nekünk az autóbuszok Lexusa, Jöjjön időben, legyen tiszta, kényelmes és csendes.

Külső megjelenés

A teljes képgalériáért kattints a képre!

A jármű külső megjelenése nem rugaszkodik el a többi modern busz megjelenésétől, egyedül a kerékdobok fölött elhelyezett akkumulátorok okoznak elsőre szokatlan látványt. Ottjártamkor a külső viszonylatkijelző működött, de még nem kezel ékezetes betűket, így az ablak aljára került egy jól ismert tábla. Sokan csak a busz kedvéért utaztak rajta, így az elől és középen lévő ajtóknál mindig nagy volt a nyüzsgés. Szerencsére a vezető mindent láthatott, mert a második ajtó fölé kamerát szereltek.

A busz teljes egészében alacsonypadlós, belépési magassága 340 mm. "Túl vastag az "alváz". Kb. 160 mm az alsó éle, holott Európában 60 mm a legvastagabb. Már most össze van törve a sarka a szegéllyel." - panaszolta az egyik buszsofőr. Ez részben a magyar utakat is minősíti.

A teljes képgalériáért kattints a képre!

Sophie Zhou A BYD regionális menedzsere így nyilatkozott az Indexnek: "Ez a busz kínai verziója, az év végére elkészül az európai verzió, teljesen más belső kialakítással."

Hogy miért nem a nyugatra szánt típust tesztelik? Az EU-s pályázat miatt kevés az idő, most készítenek vele hatástanulmányt, amiben főképp a műszaki paraméterek számítanak. De azért érdemes rászánni néhány percet a belsőre.

Utastér

A busz színvilága kellemes összhangot mutat. Világos falak, kanári sárga rudakon, narancssárga kapaszkodók, kék függöny, kék ülésbetét, szürkés padlózat. De a barátságos megjelenés sem tudja elrejteni azt a tényt, hogy az akkumulátorok miatt szűkös a beltér. Mindössze 18 ülőhely kapott helyet, melyből 2 lehajtható a kerekesszéknek és babakocsinak fenntartott helyen. Az állóhelyek száma sem túl bőséges: 4 fő/négyzetméterrel számolva mindössze 40 álló utast tud elszállítani a busz. Így összesen 58 utas fér el benne, vagy 56 és egy kerekesszékes.

A teljes képgalériáért kattints a képre!

Az első tengely mögött a fal mellett két oldalt sorakoznak az ülések, itt egy babakocsi is elfér, ha egy kerekes székes is igénybe kívánja venni a busz közepét. A kapaszkodó látványosan belóg a busz közepére, remélem, javítanak rajta. Leghátul egy elszigetelt rész kapott helyett 8 üléssel, és némi állóhellyel. Reggeli csúcsban innen nem kis feladat átverekedni magunkat a széles kerékdobnál összezsúfolódott utasok között, hát még ha beköszönt a szeptember, és mosolygós kisgyerekek verik le táskájukkal az ember veséjét. Az európai változatban a tervek szerint a B tengely mögé is kerül egy ajtó, ám ezzel a busz sajnos nem lesz nagyobb.

A gyors utascserét lassítja a szemmel is keskenynek mondható két szárnyas ajtó, ami egy hozzáértő buszos szerint majdnem tíz centivel keskenyebb, mint a már jól ismert csuklós Volvóké. De ez sem annyira megbocsájthatatlan, hiszen nem minden vonalnak van akkora forgalma, mint a 7-es busznak.

A teljes képgalériáért kattints a képre!

Az ülések szövetborítás nélküli műanyagok, amik csak ránézésre kényelmetlenek. Az utasok nagy többségének elnyerte tetszését a nyilvánvaló tény miatt: "Ha egy fiatal lány le akar ülni egy szövet ülésre, nem lehet benne biztos, hogy az milyen szennyeződéseket szívott magába. Nehezen tisztítható, és fennállhat akár a fertőzés veszélye is. De ennél a műanyagnál egy egyszerű vegyszeres áttörlés pillanatok alatt tisztává varázsolja az ülést" - mondta Mezei Gyula, aki lelkesen mesélte a busz részleteit az utam során.

 A teljes képgalériáért kattints a képre!

Sajnálatos módon a kapaszkodóknál pont fordítva jártak el. Bár kényelmes a bordázott kialakítás, az apró gödrök kiválóan alkalmasak a szennyeződések megtartására, amelyet nem elég simán áttörölni, hanem alaposan kefével kell végig tisztítani, és akkor sem lehetünk benne biztosak, hogy az egyik mélyedés alján nem maradt-e még egy kevés -legjobb esetben- kosz.

A teljes képgalériáért kattints a képre!

A busz klimatizált, ami nyáron nagy előny a megfelelő komfortérzet kialakításában, azonban nincs benne külön fűtés, csak az, amit a légkondi elő tud állítani. Tervezik PB vagy gázolaj kályha beépítését, ami csak kis mértékben emelné a költségeket.  A kapaszkodók elhelyezése, az ablakok mérete mind másmilyen lesz, így erre nem is szánnék több időt. Ami sokkal lényegesebb, maga a busz lelke, a villanymotor.

A motor

Két darab 90 kilowattos motor hajtja a hátsó tengelyt, az áramot az Lítium-vasfoszfát-Yridium alapú 600 Ah-s akkumulátorcsomag biztosítja. A busz maximális futási távolsága egy töltéssel papíron 250 km, légkondival közel 220, de elmegy akár 290 km-t is megfelelő vezetési stílusban. Ha Törökbálint sikeresen pályázik, a busz tetejére napelemet szerelnének, ami bár jelentősen nem növeli a futási távolságot, a busz elektronikáját táplálhatja. Már ha süt a nap, hiszen az év kisebbik felében felhők borítják az eget.

A sok emelkedő és lejtő kifejezetten a villamos hajtások erőssége, hiszen lefelé menet a fékezés energiájának egy részét visszatáplálja, így igen alacsony fogyasztást lehet vele elérni, ami a mai üzemanyagárak mellett fontos szempont, a hatástanulmány egyik alappillére. A 112-es busz vonalán az Uránia felé nem egyszer ment "áram nélkül". Amit a leejtőn fékezéskor visszanyert, azt a többi helyen elhasználta.

A teljes képgalériáért kattints a képre!

Ha végképp elfogyott a szufla, maradt a töltés a telepen. A jelenlegi 60 Ah-s töltővel 5-6 óra alatt lehet a 20%-ra merült akkumulátort 99%-ra tölteni, de egy újabb, 100 Ah-s töltővel ugyanez már csak 3,5 órát igényelne. Gyorstöltővel egy óra alatt 50%-ot lehet "tankolni", akár a végállomáson is, de a gyakori töltés gyorsabban csökkenti az akkumulátor élettartamát.

Villanybusz vagy trolibusz?

Örökös harc megy a tisztán elektromos üzemű, és a hagyományos dízel buszok között, pedig nem lehet az almát a körtével összehasonlítani, miatt inkább a trolibuszhoz hasonlítanám. A trolibusz bár rontja a városképet, de az akkumulátort nem kell magával cipelnie, nincsen töltési ideje, és pár km-t simán megtesz kisebb aksiról.
Egy hálózat csak addig reális alternatíva, amíg az ember nem kezdi el olvasni a BKK honlapján a híreket, hogy hol és mennyi kábelt loptak. Így a továbbiakban fel sem merülhet agglomerációba trolit építeni. De én leszek a legboldogabb, ha tévedek, és a kábeltolvajok már olyan számba mennek, mint a 18. századi magyar betyárok.

(Hogy mi van a hibrid buszokkal? Arra nem ad pénzt az EU)

Végszó

A busz több sebből vérzik, de sok apró hiba ellenére egész szerethető lenne. Mindaddig, amíg nem nézzük az árát:: az európai változat 150 millió Forint. 2-2,5-szer drágább, mint egy hasonló méretű, tágasabb utastérrel rendelkező, hagyományos dízelbusz. Ebből még vonjuk le a karbantartási és üzemanyag költségeket, adjuk hozzá az alumínium hegesztés árát és szaktudását, vegyünk bele egy motorgenerált, és még mindig egy picit drágább. Csak a 2,5 tonnás akkumulátor közel 45-60 millió ft buszonként, A gyártó 5000 töltésciklusnyi garanciát vállal rájuk, ez a törökbálinti munkacsoport előzetes számítása szerint majdnem 15 év, amit én olyan optimista becslése tartok, mint az autók katalógus fogyasztását.  Csak reménykedhetem, hogy tényleg igazuk lesz. (Remélem, hogy a számítások során figyelembe vették a téli-nyári hőingadozást, az esetleges külső sérüléseket, vagy szükség esetén a plusz töltéseket is)
Ne felejtsük el, hogyha nyer az EU-s pályázaton, akkor közel 22,5 millióért megkaphatják a járművet, ami nagyon szívderítő, de ha kell egy új aksiszett, akkor már kevésbé. A pályázaton kívül én nem látok komoly érvet a busz mellett.

Ha Törökbálint vezetése kész a jövőbe tekinteni, és szükség esetén képes akár milliárdokat költeni  plusz akkumulátorokra, és felkészült, hogy a budapesti utak és az alacsony hasmagasság miatt sűrűn meg fog törni a busz sarka, akkor érdemes fontolóra venni az üzletet. Ha az agglomerációból a városba ingázó hivatásforgalom, az iskolások, és a távoli jövőben az autóról közösségi közlekedésre váltók hada ellenére elegendőek a kis befogadóképességű járművek, akár még meg is felelhet az igényeknek. De ha nem...

Műszaki adatok a BKV honlapján.

Címkék: bkv videó busz

A bejegyzés trackback címe:

https://kozhir.blog.hu/api/trackback/id/tr544674095

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bambusznyárs · http://fighter.blog.hu 2012.08.15. 15:54:29

Jó kis poszt, informatív és érthető!

Rogue 2012.08.16. 11:30:18

Számoljunk:
A poszt írója szerint 150 millió egy átlag busz árának 2,5 szerese, azaz egy busz eszerint 60 milla.
Amennyiben 22,5 millióért kapjuk a buszt, akkor spóroltunk 37,5 milliót.
Az aksik ára 45 - 60 millió.
A cikkből nem derül ki, hogy mitől függ a fenti tartomány.
Nem tudhatjuk, hogy 15 éve alatt mennyit csökkennek az akkumulátor árak.
Nem tudjuk, hogy mennyivel gazdaságosabb, az üzemeltetése.
Mennyit spórolunk meg azzal, hogy nem a 20 éves buszokat szervizeljük folyton?
A fentieket összeadva, kivonva a végeredmény akár vastagon pozitív is lehet.

LoremIpsum2 2012.08.16. 11:46:13

@Rogue:
Túl sterilen számolsz.
Hogy 15 év múlva milyen lesz az akkumulátor árak? Fogalmam sincs, de neked se.
A jövő heti időjárást sem tudjuk pontosan, és azt se, hogy egy hónap múlva mennyi lesz a benzin ára. Találkozásokba nem szeretek bocsátkozni, csak abból indulok ki, amiről adatom van.

EU-s pályázat nélkül fel sem merülne ez a jármű, sokkal inkább egy korszerű dízel, vagy hibrid busz jönne szóba.

Úgyhogy a vastagon pozitív eredmény könnyen lehet negatív is, de erről se neked, se nekem nincs konkrét megtámadhatatlan levezetésem.

Mint a végszóban írtam, én nem látok komoly érvet mellette az EU-s pályázaton kívül.
És még ekkor is sok kompromisszumot kell kötni.
- Az alumínium hegesztés drágább és komolyabb szaktudást igényel, mint a hagyományos acél
- A busz bármit is teszünk, kicsi. Akár olcsón, akár drágán vesszük.

Rogue 2012.08.16. 12:58:56

- A kicsi buszt olyan vonalakon kell járatni, ahol kisebb busz is elég.
- Az alumínium vázszerkezetet legtöbbször soha nem fog kelleni javítani, gondolom arra leginkább nagyon súlyos roncsolódásoknál van szükség, ami azért rendkívül ritka.

Persze nem tudok a jövő folyamataira becslést adni, mindenesetre kiegészíteni szerettem volna a cikkben elhangzottakat.

1. Egyrészt az sem biztos, hogy egy 15 éves buszt még meg akar tartani és fel akar újítani az üzemeltető.
2. Tényleg nem tudjuk, hogy olcsóbb lesz-e az akkumulátor akkorra. Olcsóbb is LEHET. Biztosan állítani annyit tudunk mindössze, hogy MOST mennyibe kerül.

Ez a két pontosítás azért szerintem befolyásolja az autóbusszal kapcsolatos költségszámításokat.

A cikkben nem szerepel az üzemeltetési költség megtakarítás. Utánakerestem. Állítólag 20%kal kedvezőbb ez a költség.
A BKV buszai 56 liter fogyasztanak állítólag 100kmen.
www.origo.hu/auto/20101104-57-literes-atlagfogyasztas-a-szmogriado-alatt.html
Ez azt jelenti, hogy a kínai busz egy töltési ciklus, egy nap alatt 20 liter dizelolajat takarít meg. Ez azt jelenti, hogy a tervezett életciklusa alatt kb 72000 liter üzemanyagot spórol, ami 28 millió forint.
Mindamellett a szervizelése is egyszerűbb állítólag.
Persze sterilek a számaim, nem vagyok szakértő. Mindössze olyan tételeket gondolok végig, amik szintén jelentőséggel bírhatnak, és amik a cikkben nem szerepelnek.

LoremIpsum2 2012.08.16. 13:34:00

@Rogue:
Olvasd el légyszi mégegyszer a cikket, akkor kapsz felvilágosítást arra, hogy mikor kell hegeszteni.

Nem szerepel benne üzemeltetési költség megtakarítás. Állítólag 20%? Legyen. Nekem nincs olyan statisztikám, ami ezt kimutatja, a törökbálintiak csinálták a méréseket.

Hogy a Volvo fogyaszt 56 litert, az szép. Hogy az a busz majdnem kétszer akkora, mint a BYD, az úgy már figyelemre méltó. Hogy a Volvo ajtói szélesebbek, tágasabb a beltere, az pénzben nem fejezhető ki.

padorjan 2012.08.17. 11:40:53

@Rogue:
Nem ilyen fekete-fehér ez.
Egy csuklós városi busznak simán kijön ötvenakárhány literes fogyasztás a valós üzemben, még a szólóknak is 35-40 liter a valós fogyasztása! Ezek tipikusan 7-12 liter közötti, 160-320 lóerős ún. nehéz üzemű dízelblokkok.
A BKV ezzel a táblával dolgozik (docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:bg1KR-PO3YkJ:bpi-779.coldline.hu/fogyasztas_norma.pdf+&hl=hu&gl=hu&pid=bl&srcid=ADGEESg8g2TNOwTReeAi8FrTr3myNQkwavYezo3kikxLesegccOWwMGfALYLY5m4VIbKgobE1_8PHSkn4wzh54rK7oVzyPIfBKRzIgPDB3ydlLbpONOxYxbnlbFwHsRepYCmIzq9_vlP&sig=AHIEtbS6e_JVP7o8A_5hT2Pqe9w5zYcJQg&pli=1), ami a jogszabály (net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99200060.KOR 1/a és 2. Melléklet) szerint készült. Az egyre újabb motorok egyre több szűrőt, visszavezetést tartalmaznak (SCR, DPF, EGR, stb.), amik mindegyike fojtásként hat. Egy 27 éves Ikarus 280 D2156-os motorjában semmiféle szűrő nincs, míg egy MAN A23 NG323 Lion's City GL D2060-as blokkja AdBlue nélkül teljesíti az EEV (Euro V+) szintet - sokkal több szűrő beiktatásával. Valahogy meg kell mozdítani az utasokkal teli 28 tonnányi buszt. Ehhez energia kell, amit valamiből elő kell állítani. Az újabb járműveket nem azért kerül többe fenntartani, mert sokat fogyaszt, hanem a javítási költsége magasabb a bonyolultabb felépítés miatt.
Az egy külön kérdés, hogy a magyar rendelethalmaz nem igazán tud mit kezdeni a járműipar fejlődésével.

Az mindenképpen elmondható, hogy a hálózatfüggetlen elektromos meghajtású buszok fejlődése elérte azt a szintet, ahol már értelmesen használhatóak.
- Van olyan hatótávolságuk (akciórádiuszuk), ami egy normális városi számhoz/túrhoz/fordához (városspecifikus elnevezés) kell.
- Megbízható, nagy kapacitású energiatárolót és vezérlő-elektronikát tudunk előállítani.
- Az akkucsomagok elhelyezése tisztán mérnöki feladat, a tesztüzem nagyrészt a jármű bevethetőségét vizsgálta.

@Dondó:
A Volvo akár kilométer-arányosan is tud fogyasztani, hála a beszerzéskor elhibázott döntéseknek: a 2. (FKU-)szériától - ami gyárilag klímás - a gyártó ajánlata a D9-es motor (9 liter, 360 LE, Euro 4) volt, de a vezetés szerint rodeóznának vele a sofőrök, így a D7-es motor (7 liter, 275 LE, Euro 3) maradt. Így nem megy egyszerre a klíma meg a busz, cserébe ömlik ki a pénz az ablakon.
süti beállítások módosítása