Mint azt az érintett térségből ingázók és a sajtóhíreket figyelemmel kísérők tudhatják, a 2-es számú vasútvonalon több szakaszban jelentős felújításra és átalakításra kerül sor az elkövetkezendő években. A munkák miatt a vonattal közlekedők élete gyökeresen megváltozik: 2012. 06. 16-ától (a nyári menetrend bevezetésének napjától) vágányzár van Pilisvörösvár és Esztergom, valamint Esztergom és Nyergesújfalu között, így az utazók kénytelenek nélkülözni a jól bevált Desiro-kat, és helyettük a pótlóbuszokat vagy a VOLÁNBUSZ menetrend szerinti járatait igénybe venni.

 

vaganyzar.png

A MÁV-START közlése és reményei szerint mindez nem fog tumultussal és a szükségesnél nagyobb kényelmetlenséggel járni, ugyanis a pótlásban 14 db szóló- és 6 db midibusz vesz részt, ezek mindegyike légkondicionált, ezenkívül a vonatokhoz egy-egy buszpár csatlakozik, így összességében a „Desirók kapacitásához közeli létszámú” utast képesek elszállítani. Az éppen úton lévő járművek mellett Dorogon 2 tartalék busz, illetve további kisbuszok is várakoznak, amelyeket a forgalmi helyzettől függően állítanak majd forgalomba. A vonatpótló buszok négy viszonylaton közlekednek:

  • „E” viszonylat: Pilisvörösvár – Pázmáneum – Piliscsaba – Pilisjászfalu – Piliscsév – Leányvár – Dorog – Esztergom-Kertváros – Esztergom
  • „S” viszonylat: Pilisvörösvár – Szabadságliget
  • „K” viszonylat: Pilisvörösvár – Pázmáneum – Klotildliget – Piliscsaba
  • „N” viszonylat: Esztergom – Esztergom-kertváros – Tokod – Tát – Nyergesújfalu

A pótlóbuszok a vasútállomások mellett vagy az azok közelében található VOLÁNBUSZ megállóhelyeken állnak meg, az S és K viszonylatokat pedig midibuszokkal szolgálják ki tekintettel arra, hogy ezeken a viszonylatokon az útviszonyok nem engedik meg a szólóbuszok alkalmazását.. A vonatpótló autóbuszokon a vasúti menetjegyek és bérletek érvényesek, utóbbival még a VOLÁNBUSZ 800-as számú viszonylatán Esztergom és Pilisvörösvár között is fel lehet szállni. A menetjegyeket a vasúti jegypénztárak hiánya vagy zárva tartása esetén a buszokon, illetve átszállás után a vonatokon lehet megvenni.

A vonatpótlókon sajnos kerékpárt nem lehet szállítani, így a drótszamárral közlekedők kénytelenek lesznek csak a gépüket használva leküzdeni az úticéljuk és Pilisvörösvár állomás közötti távolságot. A kerekesszékkel közlekedők és a csoportok szállítása is nehézségekbe ütközik, ezek azonban a MÁVDIREKT (06-40-49-49-49) utazást megelőző napon történő felhívásával, és az utazási szándék jelzésével kiküszöbölhetőek.

A NIF és a MÁV-START ritkaságszámba menően nagy hangsúlyt fektetett az utazóközönség tájékoztatására: lakossági fórumokat rendezett, sajtóeseményeken és közleményeken keresztül a média tájékoztatási potenciálját is igénybe vette. Ezen kívül a vasúti és autóbusz megállóhelyekre tájékoztató táblákat helyezett ki, szórólapokat juttattak el a térség lakóihoz, a nagyobb munkaadókhoz és önkormányzatokhoz, a szerelvényeken pedig hangosbemondón 3 nyelven (magyarul, németül és angolul) hívták fel a figyelmet a változásokra.

A jelenlegi menetrend előreláthatólag egészen az augusztus 26-i menetrendváltásig lesz érvényben, az ezt követőt pedig az összegyűjtött tapasztalatok és a Pázmány Egyetemmel folytatott tárgyalások eredményétől függően fogják összeállítani. Ami, tegyük rögtön hozzá, nem is lesz olyan egyszerű feladat, tekintetbe véve azt a napi 14 000 dolgozót és diákot, aki szeretne minél kényelmesebben és gyorsabban eljutni munkahelyére vagy egyetemére...


Címkék: máv busz vasút máv start

A bejegyzés trackback címe:

https://kozhir.blog.hu/api/trackback/id/tr44613516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása