bogdanfy_kicsi.jpgSajnálattal értesültünk arról a tényről, hogy a Magyar Közlöny 138. számának 24204. oldalán található kormányhatározat értelmében elveszik a BME-től a Bogdánfy úti sporttelepet.

A Tüske, BME, valamint ELTE sporttelep egy helyrajzi számon helyezkedik el, ez okozhatja a problémát. A közlöny szövege úgy fogalmaz, hogy "A kormány egyetért azzal, hogy a Budapest XI. kerület, 4082/23 helyrajzi számú teljes ingatlan (a továbbiakban: Ingatlan) egységesen „a Tüskecsarnok projekt befejezése” beruházás (a továbbiakban: Beruházás) megvalósítására feljogosított Nemzeti Sportközpontok vagyonkezelésébe kerüljön, és felhívja a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. útján gondoskodjon az ehhez szükséges intézkedések megtételéről". Ezt értelmezve tehát az egész területet, mely a helyrajzi szám alatt terül el, a Tüskecsarnok projekt alá vonják.

A közlemény kitér arra is, hogy november 30-ai határidővel kell megállapodást kötnie a kiemelt sportlétesítmény-fejlesztésekkel, sportberuházásokkal összefüggő kormányzati feladatok ellátásáért felelős kormánybiztosnak a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetséggel, az Eötvös Lóránd Tudományegyetemmel, valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel arról, hogyan kívánják hasznosítani a felsőoktatási sportszakmai igényeknek megfelelően a területet, valamint az ott épülő létesítményt.

tuske_felul_blog.jpgA Tüske és a sportközpont területei felülről

A Tüskecsarnokot 19 éve, 1993-ban kezdték építeni, a beruházást az 1996-os budapesti Expóra tervezték befejezni, mely akkor nem sikerült. A továbbépítés ötlete több alkalommal is felvetődött. Először a 2002-es tornász VB-t rendezték volna a csarnokban, majd a 2006-os úszó EB-nek adott volna otthont a befejezésre váró létesítmény. Ezt követően az üzleti célú hasznosítást látták a legmegfelelőbbnek. 2008-ban a csarnokból egy 200 szobás konferenciaszállót és központot terveztek volna. Mivel a két egyetem, az ELTE és a BME már a félkész Tüskecsarnokhoz is "elajándékozta" a területét, ezért a beruházótól 700-700 millió forintos kártérítést követeltek. Az akkori beruházó nem találta kifizetődőnek a követelés teljesítését, így a projekt újra leállt. Ezt követően csak egy-egy filmforgatáshoz használták a félkész csarnokot stúdiónak. Ilyen filmek voltak a München, a Hellboy 2, és a Season of the Witch.

tuske_epitese_blog.jpgÉpül a Tüskecsarnok 1993-ban (Fotó: A&D Stúdió)

A kormány idén márciusi rendelete alapján viszont 2014-ig be szeretnék fejezni a projektet. A tervek közt egy 4000 fős, valamint 6 kisebb csarnok építése szerepel, melynek összköltsége 5,9 milliárd forint. Vígh László, a kiemelt sportlétesítmény-fejlesztésekkel, sportberuházásokkal összefüggő kormányzati feladatok ellátásáért felelős kormánybiztosa a projekt indításakor azt nyilatkozta, első sorban az egyetemi sportoknak adna otthont, ám ezek mellett nemzetközi és hazai, valamint a XI. kerülethez köthető sport- és kulturális rendezvényeknek is teret biztosítana.

tuskecsarnok_blog.jpgTöbb mint másfél évtizeden át üresen állt a Tüskecsarnok

Május 4-én egy újabb mérföldkőhöz ért a beruházás, a már meglévő csarnokba a nyári melegben jégpályát építettek, mely 16 év üresség után végre sportolókkal, szurkolókkal, gólörömökkel és harcos csatákkal, valamint baráti korizásokkal töltötték meg az addig üres csarnokot. A jégpálya a félkész Tüskecsarnokban 2013. február 28-áig még biztosan üzemelni fog ideiglenes jelleggel, ezt követően viszont nagy valószínűséggel újra a munkások veszik át a létesítményt.

Hogy a kiegészítőcsarnokok és területhasználatok kapcsán mire jutnak a beruházás vezetői, valamint az egyetemek képviselői, az a nem is olyan távoli jövő kérdése, november 30-áig meg kell egyezniük. Egy biztos viszont, hogy a terület mostantól már a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., azon belül a Nemzeti Sportközpontok tulajdona.

Amint újságunk újabb információkat tud meg a Bogdánfy úti sporttelep jövőjéről, tájékoztatunk titeket!

Címkék: bme tüskecsarnok

A bejegyzés trackback címe:

https://kozhir.blog.hu/api/trackback/id/tr334865692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása