A Közhír programajánlója későn kapcsolóknak

Nincs semmi dolgod péntek este? A parkos koncertnél kicsit intellektuálisabb randiprogramot keresel? Tegnap jöttél rá, hogy ma lesz? Sejtjük, hogy tömegek küzdenek ezekkel a problémákkal. Összeállításunkkal azoknak nyújtunk egy kis segítséget, akik hozzánk hasonlóan lemaradtak az előregisztrációról: a 2012-es Kutatók Éjszakájának nem regisztrációköteles egyetemi programjaiból válogattunk, vállaltan szubjektíven.

Szél és zörejek a Műegyetemen

A közlekedésmérnöki kar idén igencsak elkényezteti a repülés szerelmeseit. Az ST épületben a pilóta nélküli repülőgépek működését, a J-ben szimulált sétarepülést lehetne megtekinteni – ha nem fogyott volna el az összes hely egy hét alatt. (Bár regisztrálni kell hozzá, a „Repülésbiztonság a légiforgalmi irányításban” című előadásra még vannak szabad helyek, ahol szó lesz műegyetemi fejlesztésű repülésbiztonsági technológiákról, valamint a Hungarocontroltól Körmendy Gábor válaszol a résztvevők kérdéseire – péntek reggel tízig lehet jelentkezni, mi nem hagynánk ki.)

Regisztráció nélkül is fogadja viszont a látogatókat a Kármán Tódor labor az AE épületben, ahol délután négytől éjfélig többek között gyorskorcsolyabajnokok állnak majd be a szélcsatornába, a minden óra félkor induló bemutatók mellett pedig a kis szélcsatornában járműmodellek körüli áramlást tesznek láthatóvá, megmérettethetjük magunkat gyertyaláng-elfújásban, illetve a negyedórás bemutatók közötti szünetekben mi magunk is kipróbálhatjuk, milyen érzés, amikor majd elfúj a szél.


Bátor érdeklődők a szélcsatornában – a hajuk még mindig tart (Fotó: BME Áramlástan)

Este hétig az I épületben megtudhatjuk, hogyan lehet mesterséges zajjal kioltani a valódit, és ha már zaj, a V2-ben elektronikai zavarszűrés lesz a téma, gépjárműtechnikára kihegyezve. Visszatérve a villamosmérnökiről a közlekedésmérnökire, a J épületben este hattól tízig járműipari vizsgálóeszközök, Audi TT alapú járműszimulátor várja az érdeklődőket, kicsit arrébb, az ST épület parkolójában pedig a modern start-stop és parkolássegítő rendszerekkel lehet megismerkedni – ez utóbbit a szervezők kicsit sztereotip módon „nem csak hölgyeknek” ajánlják, mi természetesen elhatárolódunk a megjegyzéstől.

És persze nem hagyható ki a kampusztól pár sarokra a Schönherz-koli sem, ahol a Simonyi Károly szakkollégium mutatkozik be, és a Mátrix egy szerényebb verzióját is megnézheti – sőt, kipróbálhatja –, aki nem tud várni vasárnapig; sötétedés után, nyolctól tehát tizenhat emeletnyi színtiszta vizuális szórakozás az épület Budafoki úti oldalán. (Külsős olvasóink kedvéért: térkép az eligazodáshoz.)

Társasjáték és filmek – Pesten is van élet

Pár villamosmegállóval arrébb, de már a Duna kevésbé szerencsés oldalán, a Corvinus egyetem Fővám téri épületének zsibongójában önszerveződő beszélgetőkörök, valamint Gazdálkodj okosan! társasjáték várja azokat, akik a mikro- és makroökonómia ellenére érdeklődnek a közgazdaságtan iránt. A késő esti rapid tőzsdepartira még tucatnyi szabad hely van (regisztrálós!), és szintén a Fővám téri épületben az este folyamán társadalomtudományi témájú filmeket vetítenek, melyek közül kettőt emelnénk ki: Michael Moore kiváló filmje, a Kapitalizmus: Szeretem! 19.18 órakor, Alex Gibney pergős dokuja, az Enron: A legokosabb emberek a teremben 23.17 órakor kezdődik menetrend szerint.

Az ELTE hagyományosan rengeteg programjából tudományos módszerekkel (rábökés vagy szimpatikus név alapján) három helyszínt választottunk ki: Esti tagozat, avagy ami a tantervből kimarad címmel a Neveléstudományi Intézet Kazinczy utcai épületében (az Astoriától néhány sarokra) többek között a Waldorf iskolákkal és eddig még nem szabadalmaztatott matematikai játékokkal lehet megismerkedni. (Az intézetben izgalmas témájú előadásokkal is várják a pedagógia iránt érdeklődőket.) Kicsit távolabb, a Pszichológiai Intézetben (Izabella utca, nem messze az Oktogontól) interaktív helyzetgyakorlatok útján ismerkedhetünk meg a pszichológiai kutatásokkal; ugyanitt, 18.00 órakor (bár az intézet honlapján 17.00 órai kezdés szerepel) A tetovált lány című filmet vetítik, ami után Dr. Hoyer Mária klinikai pszichológussal együtt vitathatják meg a nézők a detektívtörténet hátterében feltáruló társas kapcsolatok lélektani folyamatait – a viszonylag korai indulás ellenére tehát nem kistestvér-kompatibilis program.

Szintén az ELTE-n, de a budai kampuszon, a természettudományi kar épületében a regionális tudományi éjszaka keretében délután öttől fiatal kutatók prezentálják városfejlődési, térelemzési témájú munkáikat, amit kötetlen beszélgetés követ majd, némi zsíros kenyér és üdítő társaságában. Nyamm.


Ennek a sorsa is megpecsételődött – tésztahíd üzemben

Sokkal inkább a fiatalabb korosztályt igyekeznek megfogni a régi Műszaki Főiskola, újonnan Óbudai Egyetem programjai. A kísérletek és bemutatók között azért akadnak az idősebb korosztály számára is érdekesek: 19.00 órakor a Népszínház utcai épület aulájában tésztahidakat fognak összezúzni (délután öttől este kilencig saját tésztahidat is lehet építeni, az alapanyagot a szervezők biztosítják), az esti órákban pedig gyertyafényes előadáson lehet ismerkedni a biometriai azonosítási technológiákkal, és szintén éjfélig kutatókkal is találkozhatunk a büfében.

Használjátok ki az utolsó kellemes hőmérsékletű estét, és vegyétek nyakatokba a várost! További egyetemi és múzeumi programok a kutatokejszakaja.hu-n.

Címkék: ajánló szórakozás program bme

A bejegyzés trackback címe:

https://kozhir.blog.hu/api/trackback/id/tr814807582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása