Számtalam zh és vizsga telt el azóta, hogy utoljára elővettem a témát. Hogyan is kerültünk a közlekkarra? Melyik rajzfilmek inspiráltak minket gyermekkorunkban? Megnéztük az autókat, a repülőket/hajókat, valamint a vonatokat is. De itt nem állhat meg a fantáziánk! Az űr, a legvégső határ, és bár nem mindennapi közlekedési eszköz, valamikor azzá válhat.

Egon & Dönci

Egon egy jókedvű földönkívüli, aki egy távoli bolygón él egységmacskájával, Döncivel. A mese különlegessége, hogy nincs benne párbeszéd, csak néhány elharapott magyar szó, mint például hahó vagy kolbász.

Egon asztala is dúskál a haza legjavából:  paprika, paradicsom és kolbász. A történet igen egyszerű. Egon házához közel lezuhan egy műhold, melyen a Föld üzenetét találja. Elhatározza, hogy elmegy és megkeresi a Földet.
És ennél a pontnál megértjük, miért  mondhatjuk, hogy Egon igazi közlekkaros járműgépész. Elvégre a saját fészerében épített egy belső égésű motoros űrhajót, melyben még zuhanyzó is található. Amikor elkészült, ráadta a gyújtást, szivató be, önindító, és már a csillagok között járt. A csillagmotornak meg sem kottyan Einstein relativitáselmélete, és vígan pörög magas fordulatszámom, miközben fénysebességgel halad. A hagyományos és egészséges értékeket erősítve, az űrhajóban nem szárított tabletta lebeg, hanem egy szép nagy paprika. A történet, akár egy rutinvizsga: mikor túl közel kerül a naphoz, gyorsan behúzza a kéziféket, majd Y-ban megfordul, és indul tovább a Föld felé. Hogy ott kivel találkozik, azt megtudjátok, ha megnézitek.


Planetes

Egy kellemes, felnőtteknek szóló anime, aminek a fő helyszíne az űr. Tudom, hogy gyerekeknek szóló mesékről kéne írnom, de én örök gyerek vagyok. A történek 2073-ban játszódik, amikor az űrszemét már komoly problémává vált. A főszereplők is hulladékgyűjtéssel foglalkoznak. Igen részletesen kidolgozott a képi és a tartalmi világa is. Felveti az űrben töltött idő káros hatásait, az űrben születés lehetőségét, kockázatát, az űrszemét veszélyeit, és még az űr kihasználását ellenző terroristák is megjelennek. A realitást tekintve igen jó. Az első mese, amiben az űrben nem terjed a hang! (ki tudná elképzelni a Star Wars IV végén, hogy Luke Skywalker néma csendben repked a felvillanó fények között, és Dart Vader is hangtalanul követi?). Gravitáció sincs az űrben (nesze neked Star Trek). Komoly és elgondolkodtató, de mégis csak mese.  


Mézga Aladár különös kalandjai

Ki ne is merné Mézga Géza egyetlen pici fiát, Aladárt?  Aladár nagy csibész, éjszaka nem az interneten lóg, nem is nőket hajkurászik, hanem bejárja a galaxist, saját, űrhajójával.  


Lifted

A Pixar rövidfilmje, munkavédelemről, ergonómiáról, irányítástechnikáról, egy gyakorlati vizsga formájában. Kicsi zöld ufónk embert próbál ágyából elrabolni, de a lelkesedésénél csak az elkövetett hibák száma a nagyobb.  


A Simpson család

Még Homer Simpson, a tipikus amerikai állampolgár is kijut néha napján az űrbe.  És a saját módján tönkre is teszi.



Futurama 

A Simpson család alkotói új klasszikust alkottak. Főszereplőnk, Fry, 1999. december 31-én véletlenül lehibernálja magát, és 1000 év múltán ébred fel. A harmadik évezred világa azonban nem fenékig tejfel... 

Sikerült megválaszolni a kérdést? Úgy érzem, igen. Ha kihagytam valamit, szóljatok, hisz én sem tudhatom, ki miért lett közlekes!

 

 

Címkék: szórakozás folytatás érdekesség

A bejegyzés trackback címe:

https://kozhir.blog.hu/api/trackback/id/tr154335493

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása