Jófogás - Karma Camp

 2016.06.28. 12:02

…avagy hogyan szerezz magadnak egy fullos sátrat az EFOTT-ra


Nincs még szállásod az EFOTT-on? Jól jönne egy sátor, de nincs kedved bajlódni cipeléssel, felállítással, lebontással? A Jófogás 100 sátras, full extrás kempinget állít fel a Velencei-tó partján, ahol napközben szóda segíti a belső hidratálást, jóga a felfrissülést, masszázs pedig az igazi kikapcsolódást az esti bulik megpróbáltatásai után.

Akarod az egyiket?

Nézzük is, hogyan szerezhetsz Te is egy fullos sátrat magadnak! Majdnem olyan könnyű, mint albérletet találni a Jófogáson, igaz ide kell egy kis szerencse, viszont fizetned egy forintot sem kell érte…

Nincs más dolgod, mint feladni egy hirdetést a Jófogáson július 3-ig egy számodra kedves fesztiválos tárgyról. Meséld el a történetét, tölts fel képeket róla, és mindenképpen írd bele a hirdetésbe, hogy “Kell egy sátor!”

75 sátor még gazdát keres!

Tehát kb. 3 perc meló, és ha benne leszel a 75 legérdekesebb, legviccesebb, legkreatívabb hirdetőben, akkor július 4-én biztosan kiválaszt a Jófogás zsűrije. Ezután felveszik Veled a kapcsolatot, és megtudhatod, hogyan veheted birtokba az előre felállított hipermenő fesztiválsátradat! A felszerelések között megtalálható a polifoam matrac is, de a Jófogás túlélő csomaggal is kedveskedik a lakóknak, benne többek között olyan hasznos cumókkal, mint az esőkabát, cserepóló vagy éppen nasi. A sátrak egyenként 3 személyesek, így nyereményedet akár barátaiddal is megoszthatod!

Nem elég még? Akkor tudd meg, hogy a Karma Camp mindössze 1 percre van a Nagyszínpadtól.

Indulhat a buli? ☺

Klikk: http://fesztival.jofogas.hu/

Puskás Peti: „A vizsgaidőszak valójában a nyári bulik előtti méregtelenítés”

Napszemcsi fel, úszógumi a kézbe, felpattanni egy tuktukra és már indulhat is a kedvjavító hadművelet vizsgaidőszakhoz – ezzel az elhatározással vette a nyakába a várost Puskás Peti, Puskás Dani és Ganxsta Zolee. Eltökélték: feldobják a még tanulni kényszerülő rajongók napját, és vízparti fesztiválhangulatot teremtenek Budapest utcáira. A vizsgázóknak pedig azt üzenik: már csak egy kicsit kell kitartani és indulhat a nyár, no meg egy óriási buli az EFOTT-on.  

‒ Cirka másfél évig jártam egyetemre, de a felkészülést sohasem vettem igazán komolyan. Jóllehet, a könyvtárat mindig is szerettem, de ne legyünk álszentek, a srácok többsége csak 20%-ban jár ide tényleg olvasni, a maradék időt csajozásra használja – emlékezett vissza Puskás Peti, a The Biebers frontembere.  – Mindenesetre a még vizsgázóknak annyit, hogy kitartást srácok, kell ez az időszak a szervezet méregtelenítéséhez, hogy utána teljes gőzzel elindulhasson a fesztiválozás.

Bár zenei stílusuk igencsak eltérő van, ami közös a két zenészben: Petihez hasonlóan Ganxsta Zolee szívéhez sem állt közel sohasem a tanulás.

‒ Két dolgot nem szerettem csinálni soha életemben: tanulni és dolgozni. Egyet viszont nagyon: szórakozni. Úgyhogy teljesen szerencsém van a mostani munkámmal: fizetett szórakozó vagyok! – fejtette ki a rapper, aki rátért arra is, mi lesz majd, ha már a lánya jár szórakozni. –  Nem lenne fair részemről, ha letiltanám a kislányomat a fesztiválozásról, hiszen a saját bőrömön tapasztalatam, milyen élményekkel gazdagodhat ott az ember. Egyelőre támogatom őt mindenben, amit csak szeretne, és ha eljön ennek is az ideje, kitalálok majd valamilyen jó stratégiát a bulizásra is.

 Zolee olykor saját fellépéseire is magával viszi gyermekét, sőt zenésztársai koncertjeiből is látott már néhányat az utánpótlás, de Puskás Daniék is szívesen látogatnak el más zenekarok bulijaira.

Néhány évvel ezelőtt épp egy Pendulum koncerten voltunk, ahol elhatároztuk, hogy megkeressük a VIP szektort a backstage-ben. Valahogy sikerült feljutnunk a színpadra, és bár semmi keresnivalónk nem volt ott, végighallgattuk a koncertet a takarásból. Idén az EFOTT-on ugyanaznap, ugyanazon a színpadon játszanak a srácok mint mi, ami egyrészről WOW, másrészről reméljük kikerekedik majd egy jó kis közös móka – mondta el Puskás Dani.

Július 16-án, a fesztivál szombati napján a Pendulum, a The Biebers és Ganxsta Zolee és a Kartel mellett az EFOTT színpadára lép majd az Ivan & The Parazol, a Vad Fruttik és a Halott Pénz is.

 EFOTT – csak szabadon…

 

Kapszulahotel

 2016.06.22. 23:53
Szeretnél egy óriási kalandban részt venni, ugyanakkor pihenni is szeretnél ?! Unod a sátrazást, aggódsz az értékeid miatt és valami újra vágysz?
KAPSZULAHOTEL A MEGOLDÁS!

A Kapszulahotel blokkonként 50 db 1,13 méter széles 1,13 méter magas 2,30 méter mélységű alvó fülkéből áll, mely kettő, átlagos testalkatú személynek kínál kényelmes alvó, tartózkodó helyet.

Központi recepción történik a bejelentkezés. Biometrikus véna szkenner ellenőrzi a bejelentkezés után a lakók jogosultságát, itt kapja meg a lakó a fülkéje kulcsát.

A blokkokban légkondicionáló készülék teszi komfortossá a tartózkodást. A fülkékben világítás van, a recepción ingyenes telefontöltési lehetőség.

A Kapszulahotel a B kempingben kap helyet, mely az éjszakai helyszínekhez nagyon közel van, viszont emiatt zajosabb, mint az A kemping, amely a Drótszamár Kemping területén helyezkedik el.

Fontos infó, hogy a Kapszulahotel befogadó képessége 300 fő, ezért érdemes minél előbb foglalni!

Az EFOTT-on a Kapszulahotel egy fő részére 5000 Ft/éj, két fő esetén 8000 Ft/éj.

Amennyiben egész hétre foglalnál szállást, kattints IDE!

Viszont, ha csak hétvégére szeretnél szállást foglalni, akkor írj emailt a szallas@efott.hu email címre!

Képeket pedig ITT tudsz megnézi a Kapszulahotelről!

Mobil Páncélterem

Önfeledten akarsz szórakozni, nem akarsz az értékeidért aggódni, korlátlanul akarod tölteni a telefonodat vagy bármilyen eszközödet?

Az Ohana festivalservice Mobil Páncélterme egy kamionba épített páncélterem, melyben 600-1200 db különböző méretű széfrekesz és csomagmegőrző található.

Minden széfrekeszben telefontöltéshez 230V-os aljzat. A beléptetést biometrikus véna szkennervégzi, kizárva az illetéktelen hozzáférést.

A biometrikus beléptetés miatt a rendezvény látogatójának nem kell kulcsot, mágneskártyát, magánál tartani (tehát elveszíteni sem tudja) nem kell PIN kódot megjegyeznie, csak ráteszi az ujját a véna szkennerre és hozzáfér az értékeihez, amelyeket egyébként nem szívesen hagyna a sátorban.

Bérlet ára: 5000 Ft

Napi alkalom: 1500 FT

Telefontöltőállomás

Egy fesztivál során mindenki számára az egyik legfontosabb dolog az élmény megörökítése. Manapság telefonok, táblagépek, fényképezőgépek nélkül elképzelhetetlen.

Az Ohana erre a szükségletre egy külön kiépített modern 640 db egységből álló töltőállomást biztosít a fesztiválozók számára.

Egyszerű,gyors,megbízható! Akik igénybe veszik a szolgáltatásainkat kapnak egy kártyát, amivel kiválthatják az értékeiket.

Töltés ára:

ha saját kábellel töltesz: 700 Ft

ha nincs kábeled: 900 Ft

Naprendszerek találkozása

 2016.06.08. 19:33

Elkészült az EFOTT himnusza

 
Különleges zenei csemege és vízparti hangulat – elkészült az EFOTT himnusza, amely a Margaret Island, Felcser Máté (Punnany Massif) és JumoDaddy (Irie Maffia, Kelemen Kabátban) közreműködésével született. A zenészek fesztiválélményei ihlette dal a rendezvény sajtótájékoztatóján debütált, ahol egyéb extra produkciókról is lehullott a lepel.
 
Népies motívumok elektromos köntösben, akusztikus gitár és rapbetét jellemzi a vízparton csillezős, fesztivál emlékeket idéző dalt. A Feszt szerelem alapjait a Margaret Island alkotta meg, amelyhez Lábas Viki énekesnő EFOTT-os élményei is nagyban hozzájárultak. Az alkotók a szabadság érzésének megjelenítésére törekedtek – ez volt Felcser Máté célja is, amikor megalkotta a szöveget.
 
− Az EFOTT számomra az izmos szabadságról szól, ahol különböző karakterek találkoznak, engedik el magukat, hiszen a fesztivál egész hangulatának van egy sajátos világa, ami magába zár.  Szövegében és dallamában is ezt kívántuk visszaadni, megjelenítve egy könnyed nyári szerelemet, egy fesztiválos fellángolást – mondja a Punnany Massif frontembere, aki a „Csak szabadon” szlogenről a „vétkezzünk büntetlenül” életérzésre asszociál.
 
JumoDaddy felelt a dal zene alapjaiért, amiben elektronikus és akusztikus betétek egymást kiegészítve jelennek meg.
 
− Először még teológiát hallgató egyetemistaként az EFOTT civil szervezetei között voltam jelen, és bár a minőségem változott, a rendezvény azóta is az életem része. Nagyon emberi fesztiválnak tartom − kezdte EFOTT-emlékeit Gáspár. – A Feszt szerelem egy nagyon modern, fiatalos dallamvilágot formál, egy igazi nyári dal, ami előrevetíti 2016 zenei divatirányzatát. 
 
Az EFOTT-himnusz annyira friss, hogy mostantól játszák a hazai rádiók, élőben pedig július 12-17. között a Velencei-tó partján csendül majd fel. Az idei fesztiválra egyébként több zenekar is extra produkcióval készül: a Mary PopKids a Z-Drums ütősegyüttessel egészül majd ki, a Pannonia Allstars Ska Orchestra (PASO) filmzenékkel lép majd színpadra, míg a 30Y egy különleges performansszal készül, amelyben fiatal festőművészek bevonásával jelenítik meg az extázist.
 
EFOTT – csak szabadon…

Hét fesztiválozó lesz alkalmas repülésirányításra

14 méteres torony, habparti, piatőzsde, karrierindítás, megannyi sport és turisztikai program – a felsoroltak mindegyikével találkozhat az, aki július 12-17. között kilátogat a Velencei-tó partjára, az egyetemisták legnagyobb nyári bulijára. A zenei programok mellett az EFOTT fesztiválozói idén számos igazán izgalmas élményprogramot próbálhatnak ki.
Úgy szervezzük, hogy az EFOTT felérjen akár egy nyaralással is! Napközben a strandolás és a vízisportok mellett több tucatnyi aktivitást lehet kipróbálni, aztán délután becsatlakoznak a különböző kultúrprogramok, este pedig több zenei helyszínen egymásnak adják át a közönségkedvenc zenekarok a stafétabotot – mondja Maszlavér Gábor fesztiváligazgató.
TURISZTIKAI TALÁLKOZÓ
A hagyományokhoz és a fesztivál nevéhez híven egyre inkább szerephez jutnak a turisztikai programok. A borkedvelők lovaskocsis pincelátogatáson vehetnek részt, a koncertet kiheverni vágyók egy közeli termálfürdőben ejtőzhetnek, a történelemkedvelők pedig a pákozdi csata helyszínére is ellátogathatnak.
 A LEGSPORTOSABB FESZTIVÁL
A sportok szerelemesei sem fognak idén csalódni: az egyetemi strandkézilabda és strandröplabda bajnokságok mellett lesznek vízilabda mérkőzések, sárkányhajó verseny, teqball, vízifoci és buborékfoci, de a legelszántabbak a Tó körbetekerés és -futás alkalmával is bizonyíthatnak. Az igazi macsókat pedig Erősember verseny és street workout várja.
 A KARRIERINDÍTÁS ELSŐ LÉPCSŐFOKA
1 a 15 ezerből – ennyien alkalmasak arra, hogy a repülésirányításnál dolgozzanak, tehát mindössze 7 efottozó választhatná ezt a szakmát. Az idei rendezvényen kiderül, ki hogyan teljesít ilyen helyzetben, egy 14 méter magasra épített toronyból. Emellett pedig a több tucat kitelepülő cég és civil szervezet kínálatában akár munkára is szert tehetnek a fesztiválozók– szórakozva.
Milyen a high-tech vurstli feeling? Ki nevet a végén a piatőzsdén? Mi inspirálta az ismert embereket, hogy hírnévre tegyenek szert? Ezek megfejtése mind-mind elérhetők lesznek Velencén.
EFOTT – július 12-17. között, csak szabadon…

Muzsika-sziget épül az EFOTT-on

 2016.05.11. 22:05

Kunos Tamás nem hagyja, hogy kikopjanak az értékek

Jóllehet, a fiatalok elősorban nem hagyományőrző programokat keresnek, mégis nem várt tömegek nótáznak és néptáncolnak, ha házhoz viszik nekik erre a lehetőségeket. Az EFOTT minden eddiginél komolyabb kulturális programmal és egy külön helyszínnel rukkol elő július 12-17. között, Velencén a magyar hagyományok kedvelőinek.  

A szervezők elmondása szerint évek óta megfigyelhető a trend, miszerint a fiatalok az EFOTT-on előszeretettel látogatnak igényes népzenei programokat. Ezért idén egy komplett területet határolnak el ilyen célra. A Muzsika-szigetén a hagyományőrző programok és fiatal zenekarok fellépései mellett ismét élőzenés nótakaraoke és táncház várja majd a bulizókat. A szórakozást kézműves kínálat, magyaros ételek és széles italválaszték, azaz a gasztro-pontok egészítik ki.
Közelebb hozni a hagyományokat, megismertetni a fiatalokat a népi örökséggel, és egy fesztiválszcénában nem megszokott kikapcsolódást kínálni – ez a szervezők célja. A programot a Kossuth-díjas brácsás, a Csík Zenekar egyik alapítója, Kunos Tamás állítja össze.
Mindig is célom volt, hogy megismertessem a fiatalokkal azokat a hagyományos kulturális értékeket, amelyek mára kikopni látszanak, legyen ez a magyar népzene városi vonala, vagy a paraszti kultúra. Színes programot igyekeztünk összeállítani: kipróbálhatják, milyen egy vérbeli cigányzenekar frontemberként nótázni, élvezhetnek hangszerbemutatót, és táncházzal, tánctanítással is készülünk – mondta el Kunos Tamás. A muzsikus azt is elárulta, hogy színpadra lépnek majd a fesztiválozókkal egykorú Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzenei tanszékének zenészei és számos egyéb fiatal tehetség is. – Az egyik kuriózum, ami egy fricska is egyben, a Folksz zenekar lesz, akik elektromos gitárral, dobbal és népi furulyával csábítják táncra az érdeklődőket. A cél az önfeledt szórakozás, az együtt táncoló tömeg belső sodrásánál, ritmusánál pedig elképzelni sem tudok jobbat!
A programleírás szerint a szórakoztatásról olyan külföldön is népszerű zenészek gondoskodnak majd, mint Mihó Attila és bandája, a Folkembassy vagy a Buda Folk Band.
Nem a Muzsika szigete lesz azonban az egyetlen kulturális kikapcsolódási lehetőség az EFOTT-on. A szervezők annyit már elárultak, hogy a nagy sikerre való tekintettel a fesztiválozók idén is mozizhatnak a szabad ég alatt, de színházi előadásokra és egyéb izgalmas élményprogramokra is számíthatnak a Velencei-tóhoz kilátogatók.
EFOTT – csak szabadon…

Elektro kánaán a tóparton

 2016.04.13. 15:09

A hazai kedvencek mellett öt külföldi dj pörgeti majd az ütemetAz EFOTT fesztivál szervezői bejelentették, hogy július 12-17. között a Velencei-tó partján az elektronikus zene rajongóinak minden eddiginél erősebb kínálattal kedveznek. Az egyetemisták legnagyobb éves buliján zenél majd először Magyarországon a brit nagyágyú, Zomboy és a holland Headhunterz, de az EFOTT színpadára lép Borgeous (USA), a szintén holland Firebeatz, valamint a Pendulum & Verse (dj set) (AUS) is.Úgy tűnik, elektronikus vonalon bekeményít az EFOTT. A fesztiválon idén teljesen elkülönülnek majd a stílusok, a HOÖK sátorban például csak és kizárólag elektronikus zenét tolnak majd a hazai és nemzetközi kedvencek, akik közül többen most lépnek majd először fel hazánkban.
Ilyen például a már korábban bejelentett Zomboy, vagyis Joshua Mellody, aki 2011-es “Organ Donor” című debütáló száma óta sikert sikerre halmoz. A brit dj/producer hírnevét első amerikai turnéjával alapozta meg, amelyet követően egyedi hangzása vírusszerűen terjedt el a basszusimádók között. Egyik legnagyobb slágere, a Bad Intentions a szervezők szerint felcsendül majd idén nyáron az EFOTT-on.
Szintén először látogat Magyarországra a Tomorrowland-et is megjárt Willem Rebergen, azaz ismertebb nevén Headhunterz. A 2006-tól a zeneiparban tevékenykedő dj hosszú ideig hardstyle-ban utazott, tavaly óta azonban széles palettán kísérletezget, és új irányok felé nyit. Ezt mutatja már Steve Aokival közös slágere a The Power of Now is. Érdekesség, hogy a zenész egy ideig szinkronszínészként tevékenykedett hazájában, és olyan karaktereknek kölcsönözte a hangját, mint Troy Bolton (Zack Efron) a High School Musical-ben és a Weasley ikrek a Harry Potterben.
A holland vonalat erősíti a Firebeatz is, akiket aligha kell bemutatni az elektronikus zene kedvelőinek. A duó Calvin Harris-szel, Tiësto-val és Martin Garrix-szel is dolgozott már együtt, és híresek arról, hogy soha nem csinálnak két ugyanolyan bulit, így különösen izgalmas, mivel készülnek az Efottozók számára. Nem kisebb érdeklődés övezi a Tsunamit jegyző Borgeous érkezését sem, aki a slágerlisták meghódítása után jön hazánkba egy igazán őrült bulira.
Végezetül nem feledkezhetünk meg a nagy kedvenc Pendulumról sem, akik ezúttal Verse-vel és egy dj szettel készülnek az „diákbulira”.
A külföldi headliner-ek mellett többek között olyan hazai zenészek képviselik majd a stílust, mintAndro, JumoDaddy, Pixa, Metzker Viki és Palotai. Tombolni pedig minden nap reggel 8-ig lehet, amire soha nem volt még példa az EFOTT történelmében!
EFOTT – csak szabadon…

Rudimental jön az EFOTT-ra

 2016.03.26. 17:52

Zomboy után jön a következő külföldi név az EFOTT 2016-os palettájáról! A Rudimental érkezik a Velencei-tó partjára, így jóvoltából olyan slágerekre tombolhat a közönség, mint a Waiting All Night és a Feel The Love. A brit kollektíva a legnagyobb hazai kedvencek mellett lép majd az egyetemisták fesztiváljának nagyszínpadára.

John Newman, Ella Eyre, Ed Sheeran – csak néhány név azon előadók közül, akik az utóbbi években közreműködtek a Rudimental sikerdalaiban. A brit formáció 2012-ben robbant be a köztudatba a Feel the Love című szerzeményükkel, azóta pedig üzembiztosan szállítják a jobbnál jobb dalokat. A négy srác főként drum’n’bass-ben utazik, de szerzeményeikkel nemcsak a műfaj kedvelőinek szívét hódították meg; az itthoni játszási listákat is bevették. Tavaly ősszel megjelent We The Generation című albumuk Lay It All On Me című száma azonnal a rajongók kedvence lett.

A srácok, ha idejük engedi, a fellépéseket követően szívesen töltenek el egy-egy bulis estét, Magyarországot és italkínálatát pedig elmondásuk szerint nagyon megkedvelték, így minden esély megvan rá, hogy az EFOTT-koncert után ők is a Velencei-tó partján csapatják majd a bulit.

A legjobb terv mindig az, ha nincs terv. Mindannyian barátkozós srácok vagyunk, viszont nem sokan tudják, hogyan is nézünk ki valójában, ezért inkognitóban tudunk maradni, így könnyebb elvegyülni – nyilatkozta a Rudimentalból Amir Amor az askmen.com-nak. – Általában a szervezők ajánlanak nekünk egy szimpatikus helyet, ahol elkezdhetjük az estét, ott találkozunk pár új baráttal, akikkel már együtt megyünk tovább.

A brit fenegyerekek mellett idén is a legnagyobb hazai kedvencek pörgetik majd a hangulatot Velencén július 12-17. között. Egészen biztos, hogy felcsendül majd az EFOTT 40-en debütáló Gyere és Táncolj a Wellhellotól, lehet majd Ülni.Örülni.Megőrülni a Halott Pénz legújabb dalaira, de a húrok közé csapnak Lukács Laciék is, és természetesen a Majka&Curtis rajongók sem maradnak rap-etlenül.

Idei, minden eddiginél grandiózusabb nagyszínpadunkra hazánk népszerű előadói és zenekarai extra produkciókkal is készülnek, így többet és mást is mutatnak, mint amit megszoktunk tőlük – árulta el Maszlavér Gábor, az EFOTT fesztiváligazgatója. – A korábbi évekhez képest még több zenei helyszínünk lesz, számos stílusirányzattal, ráadásul és közkívánatra még hosszabb nyitva tartással: reggel 8-ig lehet tombolni. A kínálatban arra törekszünk, hogy üzembiztosan megtalálja mindenki a számára legmegfelelőbb bulihelyet.

A megduplázott területen szerveződő fesztivál idén is kitart az egyetemistabarát árak mellett, úgy a belépő, mint a helyszíni fogyasztás tekintetében – tájékoztattak a szervezők.

EFOTT – 2016. július 12-17. között ismét a Velencei-tó partján, csak szabadon…

Bár még hátravan a vizsgaidőszak, de szépen lassan beköszönt a nyár, és egyúttal a fesztiválszezon.

Ha a „hagyományos” nagyok mellett (pl. Sziget, Volt, EFOTT) valami másra, rendhagyó élményre vágysz, akkor a Bánkitó Fesztivált neked találták ki.

bank.jpg

A fesztivált minden évben a Nógrád megyei Bánkon rendezik meg, a helyszín különlegessége és egyik fő vonzóereje pedig a névadó Bánki-tó, amely év közben is közkedvelt a horgászok körében. Helyüket 2009 óta minden évben átveszik pár napra (idén július 16. és 18. között) a fesztiválozók sokasága, a hangulat azonban a viszonylagos nagy létszám ellenére is családias marad, hiszen az ember folyton egy-egy ismerősbe botlik, de ha el is keveredne, rögtön talál újakat. A zene mellett (fellép többek között a Mary Popkids, a Middlemist Red, illetve az idei Karinapokról is ismert Margaret Island) a szervezők nagy hangsúlyt fektetnek a művészet megjelenésére is szabadtéri installációk és színházi előadások formájában, valamint a fesztiválon különböző szervezetek és szellemi műhelyek is bemutatkoznak.

Tehát ha idén valami másra (is) vágysz, akkor gyere a Bánki-tóra!

Címkék: ajánló szórakozás fesztivál

A Műhely idén is elindítja a már hagyományosnak mondható újságíró képzését az egyetemi hallgatók számára. Nem csak profi újságírókat, hanem minden hallgatót várnak!

Információk:

  • Az előadások időpontja: csütörtök 15-16 óra, vagy 18-19 óra (két időpont közül lehet választani)
  • A képzés időtartama: 2014. szeptember 25. - december 12.
  • A képzés helyszíne: Műhely szerkesztőség (K.I.76.)
  • A részvétel ingyenes.
  • Jelentkeznés: info(kukac)muhely.com
A jelentkezéshez adjátok meg a nevetek mellé, az évfolyamotokat, annak a karnak a nevét, amelynek hallgatói vagytok, valamint azt, hogy melyik időpontra jelentkeztek.
A képzésről 2014. szeptember 18-án 18.00-kor tartanak tájékoztatót a jelentkezők részére a Műhely szerkesztőségében (K.I.76.).

Címkék: ajánló Műhely

Top Gear Live Show

 2014.09.03. 08:33

Az autós-szórakoztató TV-műsorok koronázatlan királyai - Jeremy Clarkson, Richard Hammond és James May - közel teltházas élő show-t adtak a Budapest Sportarénában. Lássuk, hogyan sikerült!

A hatásos belépő érdekében a műsorban már megszokott kerek pódiumon, a foteljeikben ülve kezdték az előadást, ám nem akárhogy, hiszen egy 6,2 literes V8-as Corvette motort szereltek alájuk, és azon gördültek be. Hogy demonstrálják, nem véletlenül vértezték fel ekkora erővel magukat, Jeremy farolt pár kört a hatalmas színpaddal. Ezek után egy „Jonápoth”-tal köszöntötték a nézőket, és elmondtak egy pár mondatot magyarul. Jeremytől például a következőket hallhatták a helyszínen levők: „Olian köver vadzsok, hogy azt hiszik, terhes vadzsok.” Ezt a szokásos piszkálódások követték, amely csaknem az egész este alatt kitartott. Jamest a haja miatt, Richardot a magasságáért, Jeremyt pedig a nagy termete és hasa miatt cikizte másik két kollegája.

TGL_EB_4564_kisebb.jpg

A rövid bevezető után máris a színfalak mögé vonultak, hogy átadják a helyet két lángoló Subaru Imprezának, melyek tettek néhány kört az Aréna küzdőterén, ami méretéből adódóan nem túl alkalmas az autós mutatványokra. Az autók fel sem tudtak gyorsulni kellően, máris fordulniuk kellett.

Ezután visszatértek az est főszereplői. Elsőnek Jeremy jött elő a függöny mögül a világ legkisebb, utcai forgalomra alkalmas járművével, a P45-tel. James is megérkezett egy bőrönddel, amelyet kinyitott, és egy kormányrudat hozzácsatlakoztatva ráült, majd azzal indult el. Richard sem maradhatott ki az őrülten kicsi járművek versenyéből, ő egy kerekeken guruló kis székkel szállt be a harcba. A verseny elkezdődött. A kijelölt pályán őrületes, 5-15 km/órás sebességgel száguldoztak a furábbnál furább kis „négykerekűekkel”. James az est folyamán a különböző futamokon előszeretettel alkalmazta azt a technikát, hogy elindult még a rajt előtt, ezzel egy kis előnyre téve szert.

A következő versenyszámhoz sem hétköznapi sportautókat használtak, ahogy azt a műsorban már megszokhattuk. Római fogatokkal érkeztek, melyek elé négy darab 50cm3-es robogót „kötöttek” lovak helyett. A Circus Maximus mintájára ovális pályán küzdöttek meg egymással. Itt elérkezett a műsor azon pontja, ahol színre lépett az a rejtélyes negyedik. A közönség nagy örömére A Stig egy Caterham volánja mögött ülve érkezett meg, méghozzá azért, hogy részt vegyen egy egyedi kihívásban. Egy csapatnyi lézerharcos lőtt rá, miközben ő körbement a pályán, a végén pedig megszámolták, hány találat érte. Jeremy is ment egy kört, de ő sajnos a Caterhambe nem fért be, ezért neki az indiai Reva elektromos miniautóval kellett teljesítenie a távot. Mondanom sem kell, ötször annyi találat érte, mint A Stiget. Igaz, az is a hátrányára vált, hogy az utolsó kanyar előtt leállt a kocsi, így a pálya hátralevő részét „futva” kellett megtegye. Következő műsorszámként egy Mercedes SL 63 AMG, egy Shelby GT500-as Mustang és egy Ferrari California T érkezett a színpadra. Itt a közönség remélte, hogy egy kicsit beszélni fognak a fent említett autókról, és reagálnak is a jelenlegi autóvilági helyzetre, ám ez sajnos elmaradt. Azon kívül, hogy melyik masina hány lóerős, nem nagyon tudtunk meg semmit, és sajnos egy kört sem tettek meg velük, hogy legalább a motorhangjuk elnyomja az amúgy eléggé hangos háttérzenét.

DNH-1673.jpg

Miután Jeremyék kivonultak, három Ford Focus RS vette birtokba a küzdőteret, hogy pontosan megkoreografált drifteléseket hajtsanak végre. Az aréna szellőzőrendszere jól megbirkózott a gumifüsttel és egyéb gázokkal, még az első sorokban is csak néha lehetett egy kis füstszagot érezni. A következő verseny a háromkerekű Relinatokkal zajlott, melyek minduntalan felborultak a kanyarokban. Szinte minden három méteren állt egy segítő, aki felállította a szerencsétlen ízeltlábú módjára az oldalára borult háromkerekűeket, ezért kisebb megszakításokkal ugyan, de megtették az előírt három kört. Helyet kapott a műsorban a triálos világbajnok is, aki Piaggio pickupok tetején ugrált, miközben azok a küzdőtéren cirkáltak.

Az est befejezése pedig egy focimeccs volt, melyet Suzuki Swiftekkel és egy másfél méter átmérőjű labdával játszottak le. A két csapat természetesen a magyar és az angol volt. Három autóból állt egy csapat és nagyjából tíz percig tartott a mérkőzés. A Jeremy, Richard és James által alkotott angol trió ellen kiválóan helytálltak a „magyar” sofőrök (értsd: a Top Gear stáb hivatásos sofőrjei), melynek csapatkapitánya nem más volt, mint A Stig. A fantasztikus hangulatú mérkőzésen 5:3-as hazai siker született, és ha az idő nem jár le, biztosan berámoltuk volna azt a bizonyos hatodikat. Nem volt azonban „sérülésmentes” a meccs, hiszen pár perccel a kezdés után A Stig autója lerobbant. Ekkor Jeremy kiugrott a kocsijából és egy híres futballistát idézve megharapta Stiget, ezzel reflektálva a foci VB-re. Egy kis ideig a magyar együttesnek autóhátrányban kellett játszania a technikai hiba miatt, ám ez sem vette el a lendületüket.

autos foci.jpg

Összefoglalva elmondható, hogy néhány negatívumtól eltekintve jó műsorban lehetett részünk. Felfogható ez az esemény egy silány autós kaszkadőr-shownak vagy egy még silányabb Top Gear epizódnak, hiszen a műsorban megszokott humoros beszélgetések és veszekedések most elmaradtak, csak a betanult szöveget mondták el minimális improvizációval. De tekinthetjük úgy is, mint egy nagyszerű élményt, egy maradandó emléket, hogy élőben láthattuk a három legendát, akik még így öregecskén is képesek voltak a hajmeresztő mutatványokra, nem sajnálva sem a saját, sem egymás testi épségét, az autókéról nem is beszélve. Aki nem nagy Top Gear fanatikus, annak nem igazán érte meg a minimum tízezer forintos jegy, ám ha belegondolunk, hogy hasonlóan ismert sztárok előadásait mennyiért tekinthetjük meg, akkor az ár elfogadható, és szerintem megérte elmenni! A fantasztikus szuperautók tesztelése most elmaradt, de mikor fogjuk legközelebb Jeremy Clarksont hallani, amint magyarul beszél?

Zeitler Mátyás

Címkék: autó

Solar roadway: a jövő útja?

 2014.06.02. 12:06

Az utóbbi időben nagyon felkapta az internet a Solar Roadways koncepcióját, amely remek példája annak, hogy attól, hogy valaki zseniális mérnök, még nem feltétlenül tudja marketingelni magát. Hatalmas ugyanis a kontraszt a napelemes, nyomásérzékelős útburkolatot feltaláló mérnökök kampányvideója és egy harmadik fél (Michael Naphan) által készített ismertető közt. Amikor először kapott szárnyra a téma, csak az előbbi videót néztem meg, és nem voltam elájulva. Például azért, mert míg a Solar roadway fő energianyerési módszere napelemes, addig szerintem (forgalmas útvonalakon) legalább ennyi, ha nem több haszna lenne a piezoelektromos elvű áramgenerálásnak. Valami olyasmi elgondolás ez, mint amilyet David Guetta és a Renault közös produkciója is bemutat, csak ott éppen egy diszkó táncparkettje nyeli el a delíriumban ugráló emberek energiáját, és tölti vissza a bulizók parkoló autójába.

 

Szerencsére azonban nem álltam meg ennél a videónál. Amikor a szerkesztőségben felmerült, hogy illene írnunk a témáról, megnéztem a kezdeményezés Indiegogo oldalát (a kezdő rúgást megadó pénzgyűjtési kampány), ahol találtam egy második videót, amely a fentinél nagyságrendekkel frappánsabban és érdekesebben tálalja a témát, egy helyre gyűjtve annak összes előnyét és érdekes lehetséges alkalmazását. Bár a panelekbe épített színes LED-eket az első videóban is láthattuk, itt azért sokkal több és szebb példa szerepel a potenciális hasznukra:

 

Valóban hatalmas előnye lenne a koncepciónak például, hogy az útburkolati jeleket nem átfesteni (vagy újrafesteni) kéne, hanem egyszerűen átprogramozni. Tudnák dinamikusan követni a forgalmat, illetve az információközlés is sokkal hatékonyabbá válna, hiszen egy felmérés szerint (amelyet fogalmam sincs, hol olvastam / hallottam, de talán egy NKH-s közlekedéspszichológustól) a gépjárművezetők az útburkolaton lévő jelzéseket sokkal nagyobb valószínűséggel észlelik és értelmezik, mint a táblán elhelyezetteket. De azért az örömunk nem lehet határtalan: ahogy életünk egyre több területére kúszik be a technika, úgy válnak azok a területek kiszolgáltatottá. Nem akarok ötletet adni, de maradjunk annyiban, hogy egy elektromosan változtatható megjelenésű útburkolat teret ad a visszaélésre.

További gondom, hogy míg az aszfaltért nem kár, foltozható, hajlítható, ez az elgondolás észveszejtően drágának hat, és az alakkövetése sem lenne tökéletes. 1 km autópálya árát bizonyára nagyságrendekkel növelné meg. Aztán ott van Jerald J. S. Wilde kockázat-homeosztázis elmélete, mely szerint a közlekedés biztonsága nem növelhető olyan intézkedésekkel, amelyek a gépjárművezető által észlelt kockázat szintjét csökkentik (magyarán nagyobb biztonságban érzi magát, mint amilyenben van). Mégpedig egy karácsonyfaként világító autópálya ilyen helyzetet tud teremteni. Az viszont a biztonság irányába mutat, hogy le tudja olvasztani magáról a havat.

Sam Cornett látványterve egy intelligens útról. Forrás: Indiegogo

Aztán azt sem értem, miért csinálták a paneleket borító üveget pöttypadlószerűre. Nem tudom elképzelni, hogy a jelenleg használatban lévő gumiabroncsok futófelületének egy ilyen dinamikus, sugárirányú terhelés jót tenne. Ez persze csak apróság. Mint ahogyan az is, ahogy a projektbe valamiért belevették az utak mentén folyó esővízgyűjtő csatornát, holott az bármilyen közönséges, jelenlegi út mellé is lehet építeni. Az igazán hasznos funkció itt inkább az, hogy a városi közműveket száműzni lehetne az intelligens utat kísérő elektromos és kommunikációs gerinchálózat kábelcsatornájába. Viszont erről jut eszembe: egy csatornafektetés igencsak más képet mutatna innentől kezdve, ha nem az aszfaltot feltörő, félmeztelen munkások, hanem védőszemüveges technikusok végeznék. Meg lehetne egyáltalán bontani alapjaiban az útfelületet lefektetés után? Vagy teljesen új helyet kéne találni a csatornáknak?

De további kérdéseim lennének: az illesztések mentén berázódó por menyi idő alatt gyűlik annyira fel, hogy akadályozza a rendszer működését? Parkolókban mi értelme van használni, ha ott (amikor áll az autó) sem napfény, sem dinamikus nyomásváltozás útján nem tud energiát termelni? Ugye meg lesz oldva, hogy ne zöld legyen a domináns színe a paneleknek, hanem fekete (hogy semleges hátteret biztosítson az útburkolaton is információs jelentőséggel bíró színkódolásnak)? Áramszünet esetén (attól függetlenül, hogy magának is termel energiát, gondolom, hogy az áramellátási hálózata nem panelenkénti, vagy ha igen, kommunikáció, például a jelzésképek panelek közti megosztása miatt szükség van hálózatba kötésre) sötét marad az út bármiféle háttérterv nélkül?

Gondolom idővel minden kiderül, hiszen már az USA nemzeti autópálya-kezelője (FHWA) is támogatja a kezdeményezést, sőt, rendeltek prototípust. És tényleg nagyszerű, hogy vannak ilyen gondolkodók, akik hátsó szándék nélkül, őszintén, az élőhelyünk megóvása érdekében vették célkeresztbe a zöld jövőt. Én csak azt mondom, hogy nem szabad csillogó szemmel egy ilyen, elsőre jónak tűnő megoldás nyakába borulni anélkül, hogy minden vonatkozását átgondolnánk. Mert minden koncepció, amelynek van némi utopisztikus felhangja, tud tartogatni meglepetéseket.

Címkék: videó technika érdekesség közút

Energikusak, frissek és tehetségesek! Talán sokaknak már ismerősen cseng a Mary Popkids, az Ivan and the Parazol, vagy éppen a Halott Pénz neve, de akik nem buliztak még együtt a srácokkal, azok az idei EFOTT-on megtehetik! Az új generáció éllovasai csupán pár éve robbantak be a köztudatba, de máris irányításuk alá vonták a hazai slágerlistákat.

A zenei sokszínűség jegyében nyitja meg kapuit július 15-én hazánk legnagyobb hallgatói fesztiválja, az EFOTT, ahol a fiatal hazai bandák ismét a Nagyszínpadon szórakoztatják a közönséget. Amikor éppen nem a próbákon engedik magukat szabadjára, sokan közülük még az iskolapadot koptatják, vagy éppen civil karrierjük építésén dolgoznak.

A Mary Popkids nyolcfős csapatát már lassan öt éve köti össze a zene szeretete, a zenekar mellett azonban civil hivatásukban is nap, mint nap helyt állnak.

„2009 vége óta zenélünk együtt, azóta szinte folyamatosan koncertezünk. A népszerűség kulcsa szerintem a jó zenében, a szerencsében és a kemény munkában rejlik, no meg a folyamatos megújulásban. Szeretjük, amit csinálunk, szerintem ez a legfontosabb!” – kezdte Kama, az együttes énekese, aki a mikrofont félretéve szállodafejlesztőként dolgozik. Azonban nem ő az egyetlen, aki polgári foglalkozását tekintve a zeneipartól távol eső szakmát választott. - „Néhányan még tanulnak közülünk, a dobosunk például környezetmérnöknek készül, a basszusgitárosunk pedig közjegyzőként dolgozik” – folytatta az együttes énekese.
– „Hamarosan azonban elővesszük a Popkids-es rövidnadrágjainkat és nekivágunk a fesztiválszezonnak, amire különleges műsorokkal készülünk majd!” – tette hozzá.

ivanandtheparazol.jpg

Az Ivan and the Parazol tagjai már gyerekkoruk óta a zenének élnek. Magyar és amerikai karrierjük építése sok energiájukat elveszi, azonban gőzerővel hajtanak a diploma megszerzésére is, akárcsak az EFOTT törzsközönsége.

„Sokszor nehéz, hiszen a sok fellépés miatt vannak elmaradásaink az egyetemen, de mi ezt az utat választottuk és ezért élünk, szóval nem teher számunkra. Végre hamarosan diplomás zenészek leszünk” – kezdte Simon Bálint, a zenekar dobosa. – „Ez lesz a negyedik EFOTT-unk, ráadásul idén már a nagyszínpadon kapunk lehetőséget, ami óriási megtiszteltetés. Emlékszem, amikor a 2012-es EFOTT-on eljátszottuk a "Riders On The Stormot" című Doors számot, mire hatalmas vihar kerekedett” – emlékezett vissza Bálint, aki a lányok rajongásáról is mesélt. – „Azt érezzük, hogy a fiatal lányok vonzódnak a zenészekhez, és ezt nagyon élvezzük. De éppen ezért talán többet jelentenek nekünk a fiúktól kapott pozitív visszajelzések.”

A pécsi Marsalkó Dávidnál közel tíz éve született meg a Halott Pénz ötlete. A kezdetben szólóban tevékenykedő előadó mára élőzenekaros formációvá nőtte ki magát, és országszerte ismertté vált. Idén először lépnek az EFOTT színpadára.

„2004 óta létezik a Halott Pénz, de csak tavaly ősszel egészült ki élőzenekarral, ami egy egészen új szintet és élményt teremtett. Április óta csak a zenei karrier építésére koncentrálok, de évekig dolgoztam marketing területen” – mondta Marsalkó Dávid. –„Korábban is jártunk már fesztiválozni, de ez lesz az első EFOTT-unk, amit nagyon várunk, mert sok jót hallottunk már róla.” – tette hozzá a Halott Pénz frontembere.

A Mary Popkids, a Halott Pénz és az Ivan and the Parazol mellett a Dorothy csajtriójával, és a Cloud 9+ tagjaival is találkozhat az, aki július 15. és 20. között az idei EFOTT helyszínére, Miskolctapolcára látogat.

EFOTT – 2014-ben Miskolctapolcán is csak szabadon...

Címkék: efott

Te is lehetsz hős!

 2014.05.22. 11:40

Kisgyerekként mindannyian vágytunk rá, hogy egy-egy szuperhős bőrébe bújva megmentsük a világot, felnőve gyakran mégis elfelejtjük ezt az álmot, és beleszürkülünk a hétköznapokba. A Hősök Tere kezdeményezés egy olyan programot hívott életre, amely segít kiszakadni a közöny világából és hőssé válnunk. Azzal, amit teszünk.

Orosz Györgyivel beszélgetek, a Hősök Tere társalapítójával és ügyvezetőjével. Miről is szól ez a kezdeményezés?

Azt szeretnénk elérni, hogy minél több ember merjen kiállni és tenni másokért a mindennapokban. Amikor például valaki az utcán segítségre szorul, akkor merjünk tenni, merjünk odaállni mellé és segíteni. Ha dől egy bicikli, merjek odalépni megtartani. Ha valakinek kiborul a táskája, segítsek összeszedni. Ha nehéz csomagot cipel, segítsek neki. Vagy ha azt látom, valakit zaklatnak, akkor is tudjam, mit kell tenni. Nem biztos, hogy közbe kell lépni, de tudjam, hogy tehetek valamit. És tegyek. Ez fontos.

IMG_4825_resize.jpg

A képen Orosz Györgyi beszél a kezdeményezésről

Egyrészt azért, mert úgy érezzük, közönyösek vagyunk, nem nagyon figyelünk egymásra. Egy kutatás szerint Magyarországon az emberek 81%-a úgy gondolja, nem segítene neki senki, ha bajba kerülne. Ilyenkor az vetődik fel, hogy ami történik, az nem a mi dolgunk. Miért pont én tegyek? Közben nagyon is van közünk hozzá! Amint kívülállóként látjuk, hogy valakinek szüksége lehetne segítségre, de nem teszünk semmit, akkor kicsit vagy nagyon feszültté válunk. Amikor teszünk, pláne, ha ilyen tudatosan, akkor az elképesztően jó érzést, örömöt hoz. Szóval már ezért megéri tenni másokért.

Változott-e az élete, mióta elindul ez a kezdeményezés?

Ó, nagyon! Egy fantasztikus csapattal dolgozunk együtt. Sokan úgy gondolják, hogy az az érték, ha valamiben sikert érnek el. Mi úgy érezzük, hogy inkább az erőfeszítés a lényeg. Az, hogy teszek valamiért, és hogy elhiszem, hogy meg tudom csinálni, fontosabb számunkra. Nem mondok le dolgokról azon a alapon, hogy „úgysem tudom megcsinálni, ezért inkább bele se kezdek”. Ez egy fordulat az életemben, mert olyan dolgokat teszek meg, és teszünk többen, amiről eddig soha nem gondoltam volna, hogy meg tudom csinálni. Soha nem szerveztem fesztivált, és most szervezek. Nagyon élvezem. A tanulást is.

_MG_9771.jpg

Te segítenél?

Mondok más példát. Ha elmegyek egy hajléktalan mellett, eddig arra gondoltam, adok vagy nem adok neki. Pénzt. Volt, hogy adtam, és volt olyan is, hogy nem adtam pénzt. Annyi mindent hallottam: „úgyse neki megy, és le kell adnia”, „nem tudok mindenkit megváltani”, „nincs annyi pénz, amennyit oda tudnék adni”. Amikor nem akarunk adni, akkor kicsit elfordítjuk a fejünket. Ez is feszültséget okoz, csak nem jegyezzük meg feltétlenül. A kezdeményezésünk hatására elkezdtem én is másként is tenni. Pedig eddig is elég sokat adtam. Egy alkalommal álltam egy piros lámpánál, odajött hozzám egy hölgy. Eldöntöttem, hogy én most adok, és hogy mindig fogok adni valamennyit.  Még ha kicsit is. Rámosolyogtam és nyúltam a pénztárcám után. Ezt Ő is látta. Közben kiderült, hogy nincs nálam a pénztárcám, és nincs nálam pénz. Visszafordultam és azzal a mosollyal, amivel adni akartam, bocsánatot kértem, mert nincs nálam pénz. A hölgy csak nézett, és elkezdett sírni. Aztán én is. Azt mondta, „ezt is köszönöm!” Neki az is jól esett, hogy így viszonyulok hozzá. Akkor értettem meg, mi a sztereotípia. Én is sztereotipizáltam. Arra gondoltam, ilyen helyzetben csak pénzt kérhet egy hajléktalan. Pedig neki már a mosolyom is fontos volt. Emberséget kapott. És ez is valami.  Adhatok emberséget is. Adhatok jó szót, törődést, odafigyelést. És neki ez akkor fontos volt. Azóta én is kicsit másként teszek.

Tapasztalt-e a saját környezetében változást a saját környezetében a kezdeményezés hatására?Hosoktere figura_1.jpg

Egy ismerősöm mesélte, hogy autózás közben nemrég a felesége észrevette, hogy valaki fekszik a földön. És megjegyezte, hogy „na, ez az a helyzet, amiben tennünk kellene”. Nem tudtak megállni, de már észrevették, és tudják, hogy ez is olyan a helyzet, amiben lehet cselekedni. Tulajdonképpen ez az, amit el akartunk érni. Vedd észre, hogy a te dolgod, és vedd észre, hogy tehetsz is valamit.

Általában az emberek akarnak tenni, csak gyakran nem tudjuk, mit tegyünk. Mi most épp azt akarjuk átadni, hogy tudd te is és tudják mások is, mit tehetnek.  És hogy tudatosítsuk: vannak helyzetek, amelyeket észre sem veszünk, elmegyünk mellettük. Mert a környezetünk ezt hozza ki belőlünk. Amikor történik valami az utcán, és ott éppen sokan vannak, valószínűleg mindenki azt fogja nézni, mit tesznek mások, és nem azzal lesznek elfoglalva, hogy azonnal cselekedjenek. Mert megoszlik a felelősség, és a tömegben csak egy pici rész esik ránk. Gyakran azért nem teszünk semmit, mert azt gondoljuk, hogy a másik úgyis tett már valamit. De ha nincs ott más rajtunk kívül, akkor többnyire cselekszünk.

Tehát akkor általánosságban elmondható, hogy nyitottak a kezdeményezésre az emberek?

Nagyon. Azt érzem, mindenki szívja magába, aki találkozik ezzel a kezdeményezéssel. Nem bonyolult és nem nagy cselekedeteket vár el senkitől, hanem apró dolgokat. És ezek a tettek elképesztően jó érzést adnak. Nagy öröm, amikor észrevesszük és teszünk is valamit másokért.

Hogy tudják mérni a program sikerességét, mérik-e egyáltalán?

Szeretnénk mérni, de ez hosszabb táv. Az attitűdváltást évről évre visszatérő vizsgálatokkal, szociológiai felmérésekkel tudjuk mérni.

Rejtett kamerás Hős keresés

Kiket céloz meg elsősorban a kezdeményezés? Kik a célközönség?

Szervezünk egy workshopot tanároknak június 20-ára. Itt a tanárok a célközönség, akik 10-12 éves kortól 18 éves korig tanítanak. Ők át tudják adni ezt a tudást a gyerekeknek.

Szervezünk egy nemzetközi konferenciát június 19-ére. Ott többnyire 30 felettiek a célközönség, akik inspirálódni akarnak, és átgondolni a saját tevékenységeiket. Cégvezetők, szociológusok és vezetők.

Június 15-ére szervezünk egy fesztivált a Budapest Parkba. Az a célunk, hogy megünnepeljük, másokért tenni jó dolog és jó érzés. Oda a 20-30 közöttieket várjuk.

De azt reméljük, nem csak őket érjük el.

Kik a leginkább kételkedők, melyik korosztályt lehet a legnehezebben elérni, meggyőzni erről?

Az az érdekes, hogy elérni mindenkit könnyű, de bizonyos életkor fölött az emberek azt mondják, hogy rendben, értem, szép, amit akartok, de hát ebben az országban élünk… Azt tapasztaltam, bizonyos életkor fölött inkább kételkednek az emberek. A fiatalok nyitottabbak. Ők azt mondják,  fogjuk meg és csináljuk, mert van értelme.

Mik a hétköznapi hősök legfontosabb ismertető jegyei?

A célunk az, hogy minél több ember merjen kiállni és tenni másokért a hétköznapokban, és tulajdonképpen ezt nevezzük mi hétköznapi hősiességnek. Nem kell hozzá erő, csak észre kell venni azt a helyzetet, amiben tenni lehet másokért. Azt a bizalmat szeretnénk kibontani, ami mindenkiben ott van, csak néha bezárjuk, mert nem hisszük, hogy a másik segíteni akar.

hetkoznapi_hos_felho.jpg

Az vagy, amit teszel! 

Mi az első lépés, ha valaki ilyen hőssé szeretne válni?

Legyen nyitott és vegye észre azt a helyzetet, amiben tehet. Lehet, hogy csak a szemetet kell bedobni a szemétkosárba. Hogy melyek ezek a helyzetek, és mi értelme az egésznek, abban nagyon sok segítséget nyújt a weboldalunk, a hosoktere.org és a Facebook-oldalunk.

Most egy nagy kampányuk van, mik a terveik ennek lezárultával?

Március 26-án kezdtünk el intenzíven kommunikálni az ügyről, és azóta építkezünk. Szerveztünk azóta Hős Pikniket, Hősgrundolást, kisebb-nagyobb eseményeket, beszélgetős esteket, gerillaakciókat, egészen június közepéig. Reméljük addig annyi emberben sikerül elültetni ezt a gondolatot, hogy utána másik formában működünk majd tovább. Most nagyon sok, legalább 150 önkéntes dolgozik velünk.  Június végén lezárjuk a projekteket, és alapítványi formában működünk majd tovább az eddigi tervek szerint.

Mi, egyetemisták mit tehetünk az ügy érdekében? Én mit tehetek?

Először érdemes belenézni, miről szól a Hősök Tere kezdeményezés. Azt is javaslom, gyertek el a rendezvényeinkre. És gyertek el a Helló Hősök fesztiválra június 15-én! Az összes eseményünket és majd a cselekvésre felhívó ötleteinket is a Facebookon keresztül szervezzük és generáljuk.

Lehet önkéntesnek is jelentkezni. Sokasodnak a feladatok, amikbe be lehet kapcsolódni. Nekünk már az is nagyon sokat jelent, ha valaki terjeszti ezeket az eseményeket és a kezdeményezésünket, mert az a fontos, hogy minél több embernél érjünk el változást.

Mi egy önkéntesnek a feladata, és hogy válhat valaki azzá?

Van az oldalunkon egy Csatlakozom gomb. Ott kínálunk fel lehetőségeket, illetve fel lehet ajánlani készségeket.

És végül, mit üzenne az egyetemistáknak?

Elképszetően jó érzés együtt dolgozni azokkal az egyetemistákkal, akik már csatlakoztak a Hősök Tere kezdeményezéshez.  Ott állnak és azt kérdezik: „Figyelj, mit csináljak?” és „Figyelj, csináljuk még ezt is meg ezt is!”, én pedig ott ülök, és azt érzem, hogy fantasztikus az egész. Maradjatok ilyenek, és gyertek Hősök Terére, gyertek el a Helló Hősök Fesztiválra!

Köszönöm az interjút, és további eredményes munkát kívánok a Hősök Tere szervezőinek és önkénteseinek! 

A kezdeményezés weboldala: http://www.hosoktere.org/

A kezdeményezés Facebook oldala: https://www.facebook.com/hosoktereprojekt

IMG_4605_resize.jpg

Te kész vagy hőssé válni?

Címkék: ajánló Hősök Tere

Kéthetente új csodák

 2014.05.08. 00:57

A friss Közhírben három autós rendezvényről olvashattatok. Kattintsatok a képre az eseményhez tartozó galériákért!

Parkoló Parádé

Parkoló Parádé 2

Oldtimer Premier

Címkék: folytatás autó

Az egyetem garázsa

 2014.05.08. 00:57

A képre kattintva még több képet találtok a Gépjárművek és Járműgyártás Tanszék autóiról.

BMW_525_01.JPG

Ismét új járattal bővült a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér kínálata. Az utasok már Párizs harmadik nagy repterére, Orly-ra is eljuthatnak a magyar fővárosból. Az ünnepélyes járatnyitóra április 29-én került sor, a Transavia France Boeing 737-800 típusú gépét a tűzoltók a hagyományokhoz híven diadalív-vízsugárral, a személyzetet pedig a Budapest Airport vezetői francia croissant alakú tortával köszöntötték. Jost Lammers, a repülőtér vezérigazgatója, Hervé Kozar, a Transavia kereskedelmi igazgatója, és a repülőgép kapitánya együtt vágták el a járatnyitást szimbolizáló szalagot.

            A vadonatúj, alitransavia.jpgg egy hónapos Boeing már az új kialakítású Sky belső térrel készült. Az újfajta belső LED fényekkel és nagyobb tároló rekeszekkel teszi hangulatosabbá és kényelmesebbé az utazást. A 737-es a világ legnépszerűbb közepes hatótávolságú, keskenytörzsű utasszállítójának számít, a kereskedelmi célú repülőgépek közül ebből a típusból gyártották a legtöbbet, sikere már több, mint ötven éve töretlen.

            A járatnyitót sajtótájékoztató követett. „Különösen fontos az új járat a Budapest Airport számára, hiszen Párizs a második legnagyobb forgalmú útvonal Budapestről, ahogy a francia főváros is Európa egyik meghatározó pénzügyi, gazdasági és kulturális központja.” – jelentette ki Jost Lammers. A Budapest Airport vezérigazgatója hozzáfűzte: „A Transavia járatának elindítása újabb lökést adhat a Párizs és Budapest közötti forgalomnak, mostantól immár négy légitársaság és három párizsi repülőtér közül választhatnak a budapesti utasok.”

            „Budapest az egyik legfontosabb, perspektivikus piac a számunkra, amit az is jelez, hogy már az első járatokra 90 % körüli a foglalások aránya.” – mondta el Hervé Kozar, aki a járattal érkezett Magyarországra. A Transavia kereskedelmi igazgatója hangsúlyozta: „Hosszú távú terveink vannak Budapesten, mi nem fogjuk egyik évben elindítani, majd megszüntetni a járatunkat a következőben. Ellenkezőleg: csak az idén 19 új járatot indítottunk el és a következő évek mindegyikében 30 %-os fejlődéssel számolunk.”

Címkék: repülő

Hip-hopra hangol az EFOTT

 2014.04.25. 14:35

„Én feszt nem változom, fesztiválozom” – indul az Animal Cannibals idei fesztiválhimnusza, ami minden bizonnyal az EFOTT-on is felcsendül majd. A magyar rap zászlósai idén először önálló teret kapnak a szövegelésre, a kannibálok pedig az előző évekhez hasonlóan házigazdaként is jelen lesznek.

Minden nap hip-hop lehet azoknak, akik a miskolctapolcai EFOTT-ra látogatnak július 15. és 20. között, hiszen első alkalommal különálló színpadot kap a műfaj. A Hősök, vagy az Animal Cannibals mellett olyan hazai fenegyerekekkel bulizhat a közönség, mint az NKS oszloposai, Siska Finuccsi, vagy éppen Funktasztikus, éjfél után pedig a műfaj neves lemezlovasai adják az ütemeket. A színes zenei program mellett ráadásul a szakma legjobbjaitól tanulhatnak is az érdeklődök a Hip-hop Akadémián, Ricsi és Qka vezényletével.

AnimalCannibals2013.jpg„Az EFOTT állandóan színes és megújul, idén pedig a divatos pop-vonal mellett teret enged a hip-hopnak is, ezzel kitüntetve a műfajt. Mi már harmadik éve nem csupán fellépőként, de házigazdaként is jelen vagyunk, így van rálátásunk arra, hogy erre valóban van igény. Minden nap lesz Hip Hop Akadémia is, ahol interaktív fejtágítást tartunk a stílusról, hiszen aki ezt hallgatja, az általában csinálni is akarja. E mellett különös figyelmet fordítunk majd arra, hogy a környékbeli hip-hop arcok is megmutathassák tehetségüket” – kezdte Qka. - „Számtalan emlékezetes bulink volt Miskolcon, egyszer annyira melegünk volt egy szórakozóhelyen, hogy végül alsónadrágban nyomtuk végig a fellépést. Az EFOTT pedig nagy kedvenc, mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy a Fesztivál himnuszunk klipje is nagy részben a tavalyi hallgatói bulin forgott” – folytatta az Animal Cannibals tagja.

A Hősök csapata már szintén rutinos „efottozó”, idén is biztosan átadják magukat a fesztiválhangulatnak.

„A hip-hop színpad a műfaj népszerűségét mutatja, de egyben fokozza is azt, példát mutatva más fesztiváloknak. Idén is mindenképpen több napot maradunk, elkapjuk az EFOTT-feelinget és az előző évekhez hasonlóan csapunk néhány görbe estét. Ez mindenkinek egy jó alkalom arra, hogy a vizsgaidőszak után elrúgja a labdát” – mondta Eckü. - „Miskolc különösen kedves számomra, a fellépések mellett többször lazítottam már Miskolctapolcán” – tette hozzá a Hősök rappere, aki azt is elárulta, idén új dalokkal érkeznek a fesztiválra, ízelítőként a készülő lemezük repertoárjából.
Látogass el Te is az ország legnagyobb hallgatói bulijára, és lazulj a legjobb hazai hip-hop előadók rímeire!

Címkék: efott

Júliusban újra dübörög az EFOTT. Ezúttal 30 év után ismét Miskolctapolcán forgatja fel a várost a hazai zeneipar színe-java. A 2014-es programban idén is helyett kapott a Quimby, a Kowalsky meg a Vega, a Beatrice és a Magashegyi Underground, valamint az Anna and the Barbies. A zenekar frontembere, Pásztor Anna ráadásul idén novemberben született kisfiával vág neki az év legnagyobb hallgatói bulijának.

web_altalanos_dm_A3_ver2.pngA legrégebbi hazai fesztivál, az EFOTT idén Miskolctapolcára költözik. Az már most biztos, hogy aki jegyet vált a július 15. – 20-ig tartó bulira, az tombolhat egyet a Beatrice, a Magashegyi Underground, a Kowalsky meg a Vega, az Anna and the Barbies és a Quimby.

„Szeretek elveszni a fesztiválok világában, imádom a hangulatát, ha tehetem, általában több napot maradok” – árulta el a Quimby billentyűse. – „A tornacipő és a széldzseki nálam elmaradhatatlan fesztivál-kellék, de az iPodom is mindig nálam van” – tette hozzá Balanyi Szilárd, aki zenekarával az utóbbi években állandó EFOTT – szereplővé vált.

A Kowalsky meg a Vega legénysége sem először lép színpadra a hallgatói bulin.

„Az EFOTT-hoz csak jó emlékeink fűződnek és Miskolcon is mindig nagyon jó hangulatban telnek a koncertjeink. Idén nyárra is hatalmas őrületet ígérhetünk” – kezdte a zenekar frontembere, Kowa, aki azt is elárulta, hogy ha tehetik, a zenekarral szívesen engedik ki a gőzt egy-egy koncert után. - „Nem kell alkohol ahhoz, hogy jól érezzük magunkat. Ha a hangszereink és a közönség velünk van, nagy baj nem lehet.” – tette hozzá az énekes, aki azt is elárulta egyedül azt sajnálja, hogy a fesztivál-időszakban kevesebbet látja három gyermekét.

Az Anna and the Barbies énekesnője, Pásztor Anna azonban a legnagyobb koncertek alkalmával sem nélkülözi kisfiát. A tavaly novemberben született Benji már edzett, ha rock koncertekről van szó.

„Ugyanúgy készülünk a fesztiválszezonra, mint eddig, nem fogunk csalódást okozni. A családban a nagyi az első számú rajongója a bandának, a gyermekem édesapja pedig szintén zenész, nyaranta mindig velünk tartanak. Idén a kisfiammal is kiegészül a csapat, úgy vágunk neki a koncertezésnek. Még csak három hetes volt Benji, amikor már újra próbáltam, nyolc hetes korában pedig egy holland turnéra indultunk. Meg sem kottyant neki, hiszen már hatvan koncertet lenyomott velem, amíg a hasamban volt.” – mesélte nevetve Pásztor Anna, aki zenekarával jelenleg gőzerővel dolgozik a csapat következő nagylemezén, amely novemberben lát majd napvilágot.

A szervezők a Miskolci Egyetemmel karöltve egy tizenhat hektáros területen építik fel a fesztivált. A zenei programot idén is döntő többséggel magyar előadók biztosítják, de a szervezők számos meglepetéssel és újdonsággal készülnek.

 

Címkék: ajánló fesztivál efott

Shared space (kiegészítés)

 2014.04.03. 22:24

A shared space filozófiát vannak, akik egészen messzire viszik, mint ahogy az látszik Simló Dávid TEDx Budapest előadásának néhány példájából is. Dávid elővette például az Egyetem teret, amelyet terjedelmi korlátok miatt mi nem tudtunk, de valóban az is ékes példája az elgondolás alkalmazásának.

 

>

Címkék: folytatás közút

Tuning Show 2014-ben is!

 2014.03.12. 11:47

A közlekesek, autó- és motorőrültek körében méltán közkedvelt Autó, Motor és Tuning Show idén is megnyitja előttünk kapuit március 21. és 23. között, így újra eltölthetünk egy kellemes hétvégét a Hungexpon nagy álmokat dédelgetve, új ötletek után kutatva.

amts.jpg

Címkék: ajánló motor program autó

A Honvédkórház csőpostája

 2013.12.08. 19:16

Képgaléria a helyszínen láttottakról:

Videó:

Címkék: folytatás érdekesség

CET-ből Bálna

 2013.11.17. 22:30
Korábban (hú, de rég volt) már foglalkoztunk vele, miért is nem nyit meg az elkészült CET. Azóta eltelt két év, és a fővárosi önkormányzat végre kibogozta a ki tudja, ki mindenkivel a PPP szálakat, és végre sikerült valami hasznot is húzni az üresen álló épületből. Megtöltötték kutya futtában az alsó szintet (jóformán tényleg csak azt), és megnyitották, hadd szórakozzon a pesti nép. (A képekre kattintva galéria nyílik!)
Furcsa, hogy letettek a CET névről, amely több jelentéssel is bírt, és nemes egyszerűséggel átkeresztelték bálnának. Lehet, hogy a "Ha nem tudod legyőzni őket, csatlakozz hozzájuk" elvet követve a közhasználatú név mellett döntöttek. Az épület környékét szépen megcsinálták, a Duna felőli oldalon hangulatos sétány és kerékpárút van.
A plázába lépve az igényes padlózat az első dolog, ami szembetűnik. Valódi pácolt burkolatot kaptak a folyosók, a gesztenye barnája pedig a sötétkék álmennyezeti szegéllyel, meg a sok üvegfelülettel végtelenül elegáns hangulatot kölcsönöz az egész helynek. A szinteket elválasztó nyersbeton födémek sem rondítanak bele a képbe.  Nem tudom, miért, de erősen skandináv hangulatúvá teszi mindez a plázát. Az is fontos, hogy a rengeteg üvegfelöletnek köszönhetően nagyon világosak a terek.

Címkék: ajánló szórakozás program bemutató

Képgaléria a képre kattintva:

Videó:

Címkék: videó folytatás érdekesség logisztika

Nyolc zenei színpad, tizenhat hektáros terület, tíz kilométer kábel, három kilométer kerítés és egy nagyjából ezerkétszáz fős stáb. Ez a 2014-es EFOTT számokban. Az 1976 óta vándorló, minden évben új helyszínre költöző fesztivál jövőre Miskolctapolcára teszi át főhadiszállását. Július 15. és 20. között, harminc év után újra a miskolci Egyetemváros és környéke ad otthont az EFOTT-nak.

 Néhány EFOTT-os hangulatkép

Az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozójának (EFOTT) egyedisége, hogy minden évben más helyszínre vándorol, biztosítva ezzel a változatosságot. Ez azonban hatalmas kihívások elé állítja a szervezőket, hiszen évről évre új területi adottságokhoz igazítva kell felépíteni egy nyolc színpados buli-birodalmat, amely napközben is számos kulturális és sport lehetőséget kínál a fesztiválozóknak. A szervezők ezúttal is a közönségre bízták, hogy melyik város adjon otthont az EFOTT-nak.

„Több mint 22 ezer szavazat érkezett, így a két legjobb pályázat közül végül Miskolctapolca lett a befutó. 2014-ben tehát a miskolci Egyetemvárost és környékét alakítjuk igazi buli-helyszínné azzal a nem titkolt céllal, hogy bebizonyítsuk, a sztereotípiákkal ellentétben ez a régió is rengeteg értékkel bír, és igazán színes kikapcsolódási lehetőséget nyújt. A fesztiválhelyszín közelében található például a miskolctapolcai Barlangfürdő és egy hangulatos csónakázó tó is” – mondta Maszlavér Gábor fesztiváligazgató. „A pályázatok elbírálásakor számos paramétert veszünk figyelembe. Fontos számunkra, hogy könnyen megközelíthető, jó infrastruktúrával rendelkező helyszínt találjunk. Ebbe bele tartozik többek között a színpadok elhelyezése, a tisztálkodási lehetőségek megoldása, az ideális kempinghelyek kialakítása vagy éppen a sportolási lehetőségek. Nem tudjuk felhasználni az előző évben szerzett tapasztalatokat, hiszen mindig új adottságokhoz alkalmazkodunk, a nulláról kezdünk mindent, ami hatalmas kihívás. Az sem elhanyagolható a helyszínválasztásnál, hogy elegendő épített szálláshely legyen és a fesztiválozók a régióban színes turisztikai programokkal is találkozzanak. A Miskolci Egyetemnek azért is örülünk, mert nagyon erős és komoly hagyományokra épülő hallgatói élet folyik ott” – tette hozzá a szakember.

 Az idei házigazda

Az EFOTT csapata a Miskolci Egyetemmel karöltve egy tizenhat hektáros területen építi fel a fesztivált. A zenei programot jövőre is döntő többséggel magyar előadók biztosítják, de a szervezők számos meglepetéssel és újdonsággal készülnek.

EFOTT – 2014-ben Miskolctapolcán is csak szabadon!

Címkék: ajánló szórakozás fesztivál program